EXCLUSIV // Noile tulpini de COVID-19 amplifică teama apariției unui al treilea val al pandemiei. Cum decid autoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor variante de coronavirus

EXCLUSIV // Noile tulpini de COVID-19 amplifică teama apariției unui al treilea val al pandemiei. Cum decid autoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor variante de coronavirus
sursa foto: pixabay

Bilanțul infectărilor cu noua variantă britanică de COVID-19 a ajuns în România la 136 de persoane, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de către Ministerul Sănătății. Pentru că foarte multe zone din afara țării au devenit focare pentru noile tulpini de coronavirus, mulți se întreabă cum decid autoritățile să aplice testele de secvențiere în vederea depistprii noilor variante în cazul celor care călătoresc în străinătate.

Reprezentativ în acest sens este cazul handbalistelor de la CSM București. Șase sportive au fost depistate pozitiv cu COVID-19 după ce s-au întors din localitatea franceză Metz, zonă focar pentru tulpina sud-africană, însă reprezentanții clubului nu au comunicat nimic despre riscul infectării cu noile variante.

Cum decidautoritățile efectuarea testelor de secvențiere pentru depistarea noilor tulpini de COVID-19

Cum se fac mai exact secvențierile pentru depistarea noilor variante de COVID-19? Într-un răspuns pentru B1.RO, Ministerul Sănătății precizează că testele de secvențiere nu se aplică în funcție de zonele de risc epidemiologic, ci în funcție de unele rezultate care apar în urma testelor devenite clasice pentru depistarea infecției cu COVID-19. Mai exact, dacă în urma testelor RT-PCR, o genă nu se amplifică în mod corespunzător.

Redăm mai jos răspunsul oferit de Ministerul Sănătății pentru B1.RO:

“Testele de secvențiere se efectuează în cazul unor particularități ale rezultatelor testelor RT-PCR (o genă ce nu se amplifică în mod corespunzător), al unor teste screening RT-PCR pozitive sau în studii randomizate.

Testele de secvențiere, extrem de laborioase si cu o durată de procesare de minimum 4 zile, au relevanță epidemiologică pentru a ne demonstra circulația tulpinilor respective la nivelul populației.

Este analizată în prezent realizarea unor acțiuni de screening în trepte (real-time PCR – secvențiere totală), dar și intervenții de testare în astfel de cazuri punctuale cu răspuns rapid.

Menționăm că măsurile de prevenție a răspândirii virusului sunt similare între diferitele tipuri de tulpini și că aceastea implică, în principal, purtarea măștii, păstrarea distanțării sociale și igiena mâinilor”.

Avertisment privind apariția unui al treilea val al pandemiei de COVID-19

Discuția despre testarea pentru depistarea noilor tulpini de COVID-19 este relevantă în perspectiva apariției unui posibil val trei al pandemiei și în România. Cristian Jurma, medic și cercetător, a explicat vineri seară, pe B1 TV, că în acest moment un eventual val 3 pandemic pe teritoriul României este doar „o speculație sau o ipoteză”, însă spune că la fel a fost și prezența tulpinii britanice a coronavirusului în luna decembrie, iar aceasta avea să fie confirmată în ianuarie.

Întrebat de Tudor Mușat în ce măsură valul 3 pandemic potențat de aceste noi tulpini ale coronavirusului devine și la noi o realitate, Cristian Jurma a răspuns: „Valul 3 este în acest stadiu o speculație, teoretic, sau o ipoteză, la fel cum a fost însă și prezența tulpinii britanice în decembrie, bazată pe prevalența sa în jurul Londrei și circulația românilor, care a fost confirmată în ianuarie, deci mă aștept ca această ipoteză să fie într-adevăr confirmată în luna martie, pentru că avem premisele teoretice pentru ca să se întâmple acest val 3. Avem o relaxare, avem tulpină britanică, care se dublează foarte repede și care va înlocui în cele din urmă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)