EXCLUSIV // Nivelul lacului Techirghiol a scăzut dramatic și este de nerecunoscut. Cum explică autoritățile fenomenul și cât de gravă este situația

Publicat: 22 09. 2020, 16:14

EXCLUSIV // Scăderea semnificativă a nivelului lacului Techirghiol a alarmat în această săptămână autoritățile locale care au semnalat acest caz specialiștilor de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral. Nivelul lacului a scăzut cu aproximativ 1 metru, iar de vină ar fi seceta înregistrată în Dobrogea în ultima perioadă, fenomen în premieră în ultimii 50 de ani.

Văzând că lacul Techirghiol este de nerecunoscut, primarul Iulian Soceanu a semnalat această problemă către ABA Dobrogea, iar specialiștii au ajuns la concluzia că lacul a ajuns la capaciitatea pe care o avea în anii 1960. Cu toate acestea, așa cum a declarat edilul pentru B1.RO, nu există în acest moment niciun pericol, mai ales că gradul de salinitate a fost îmbunătățit în urma acestei situații:

“Eu fiind cel care a sesizat acest aspect, am făcut o solicitare către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea să verifice care este motivul pentru care a început să scadă lacul. Specialiștii au fost deja în teritoriu și au transmis un punct de vedere. Rezultatul este următorul: situația nu este gravă. Lacul Techirghiol este undeva la capacitatea anilor 1960. După anii 1970 a început să se irige masiv terenurile din Dobrogea și lacul Techirghiol fiind sub nivelul acestor terenuri, toate apele care proveneau din irigațiile respective se scurgeau în lac.

Un alt aspect este faptul că au apărut foarte multe izvoare de apă dulce undeva spre coada lacului și din cele două surse de apă dulce s-a mărit volumul de apă dulce din lacul Techirghiol. Prin lucrările hidrotehnice care au fost făcute de către statul român după anii 1990 când au captat izvoarele de apă dulce și aceste izvoare care proveneau din irigații și mai nou, faptul că au dispărut aproape definitiv aceste ape din irigații, nemaiavând raport de apă dulce în lac, din cauza secetei și a căldurii, prin evaporarea apei a început să scadă lacul”, a subliniat primarul Iulian Soceanu.

Acesta a dat asigurări că situația va fi monitorizată și a subliniat că există soluții în condițiile în care lacul va continua să scadă:

“Specialiștii spun că nu este niciun fel de pericol. De fapt salinitatea lacului a revenit la starea normală care era în 1960 iar ceea ce se întâmplă acum cu fauna lacului este un lucru foarte bun: algele și crustaceul artenia care trăiesc în lac și-au revenit entru că au acum un mediu propice.

Specialiștii vor monitoriza atent ce se întâmplă în următorii ani și dacă lucrurile vor continua, soluția ar fi pomparea din lacul de apă dulce a unei cantități de apă în lacul sărat, dar controlat atât cât trebuie ca să nu schimbe diluția apei. Nu există un pericol în acest moment. Faptul că s-a văzut această scădere pe mine m-a alarmat”.

Sursa foto: Bogdan Bola /Facebook