EXCLUSIV // Nava care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut a trecut și prin portul Sulina

EXCLUSIV // Nava maritimă Rhosus, care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, ce au explodat, marți, în Beirut, a trecut și prin porturile din România. Dovedesc acest lucru imaginile încărcate pe site-ul marinetraffic.com. Un fotograf a surprins nava, în anul 2011, în timp ce se afla în Portul Sulina.

Contactat de B1.RO, autorul fotografiei a oferit în exclusivitate detalii despre contextul în care a fost fotografiată nava:

“Eu fiind fotograf și fiind atras de nave, în ziua de azi fiind ofițer de marină, fotografiam toate navele care tranzitau portul Sulina deoarece Sulina era locul unde am trăit . Portul Sulina este doar de tranzit, navele trec pe aici si merg în portule Fluvio Maritime românești (Galați , Brăila ) sau Reni (Ucraina) Giurgiulești (Republica Moldova). În general în perioada respectivă navele veneau goale și încărcau fier vechi ,cereale ,sare…”, a precizat autorul fotografiei.

Site-ul de stiri B1.RO a solicitat mai multe informații despre porturile tranzitate de nava Rhosus și despre încărcătură dela reprezentanții Autorității Navale Române, însă nu a primit încă un răspuns.

Nava Rhosus, radiată forțat în anul 2014

Nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova care a transportat nitratul de amoniu ce a provocat explozia din Beirut a fost radiată forţat din Registrul de Stat din anul 2014, potrivit lui Vadim Pavalachi, directorul adjunct al Agenției Navale din Republica Moldova.

Asta după ce a fost abandonată de proprietarul rus în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea navei.

„Nava Rhosus a fost înregistrată în registrul Agenției Navale în februarie 2012. În 2014, aceasta a fost radiată forțat din registru, din motiv că proprietarul a abandonat-o în portul din Beirut”

Cargoul Rhosus a pornit la drum din Georgia, iar pe drum a apărut o defecțiune tehnică și a fost abandonată în portul din Beirut. Autoritățile portuare libiene au decis ca încărcătura să fie confiscată și depozitată într-un depozit al portului, unde s-a produs ulterior puternicele explozii.

Explozii uriașe în Beirut

Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți, în urma unei explozii masive care a zguduit, marți, orașul Beirut, capitala Libanului.

De asemenea, peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe după ce explozia uriaşă din portul din Beirut, a distrus numeroase clădiri. De asemenea, deflagraţiile din capitală au distrus principalul siloz al ţării, prin urmare Libanul mai are rezerve de grâne pentru mai puțin de o lună.

Agenția rusă TASS citând presa libaneză, respectiv LBC international, relatează că cantitatea uriașă de nitrat de amoniu (îngrăşământ chimic şi o componentă a explozibililor) fususe confiscat de forțele de securitate în 2015, de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul Republicii Moldova, dar care avea echipaj ucrainean. Se pare că este vorba despre Nava RHOSUS, care în urma unor probleme tehnice a rămas blocată în portul Beirut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)