EXCLUSIV // Ministerul Mediului, noi precizări referitoare la poluarea aerului din Capitală: “Datele înregistrate de rețeaua națională de monitorizare sunt diferite. Comisarii nu au constatat că ar exista o poluare locală”
EXCLUSIV // Ministerul Mediului vine cu noi precizări referitoare la nivelul de poluare înregistrat de către stațiile independente de monitorizare pe parcursul nopții de joi spre vineri în Capitală.
Potrivit unui răspuns oferit pentru B1.RO de către purtătorul de cuvânt al instituției, rețeaua națională de monitorizare a calității aerului nu a înregistrat valori care să depășească limitele legale. Cu toate acestea ministrul a solicitat condicerii Gărzii Naționale de Mediu să facă verificări. În acest sens a fost trimisă o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu în teren care nu au constatat existența unei surse locale de poluare.
“Nu au existat sesizări către Comisariatul Gărzii de Mediu pentru că datele înregistrate de rețeaua națională de monitorizare a calității aerului sunt diferite . Este într-adevăr o creștere dar nu atât de mare, nu au fost depășite valorile limită. Asta arată datele din rețeaua națională.
Dimineață a fost o echipă de comisari la solicitarea domnului ministru. Aflând despre informațiile apărute în presă ministrul a transmis doamnei comisar general care a transmis o echipă de la Comisariatul General. Aceștia nu au constatat probleme în zonă. Nu au constatat urme de aer, mirosuri sau fum care să indice că ar exista o poluare locală undeva. Interpretarea datelor o face Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, a precizat Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.
Aceste declarații au fost făcute în contextul în carenoaptea trecută, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri spectaculoase pentrupoluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350%.
Cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru – 347% pentrupoluarea cu PM 2,5 și 236% pentrupoluarea cu PM 10. Depășiri spectaculoase s-au înregistrat și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10).
Și centrul orașului a fost poluat, dar mai puțin, de exemplu stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM10 și 122% pentru PM 2,5.
Reprezentanții Gărzii de Mediu București au precizat pentru B1.RO, referitor la nivelul uriaș de poluare a aerului înregistrat pe parcursul nopții de joi spre vineri în Capitală că nu au primit solicitări de intervenție de la nicio autoritate a statului român. Aceștia susțin că nu au fost sesizați nici de ISU că ar exista incidente de mediu care să necesite intervenția comisarilor pe teren.
Pe de altă parte, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că știe despre situația poluării din Capitală, iar comisarii Gărzii Naționale de Mediu sunt pe teren pentru a analiza cauzele poluării înregistrate pe parcursul nopții de joi spre vineri . La final aceștia vor comunica și opiniei publice care au fost rezultate și mai ales care au fost sancțiunile.
„În momentul de faţă, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren, fac verificări şi la final vor comunica şi opiniei publice care au fost rezultatele şi mai ales care au fost sancţiunile. Ceea ce ne dorim este ca astfel de episoade să nu se mai întâmple. Şi în cazul comunei Vidra şi în cazul acelor episoade care au fost mai multe au fost date şi sancţiuni. Avem în momentul de faţă anchete penale în curs în urma cărora sper ca fiecare dintre cei care se fac vinovaţi să răspundă în faţa legii. Din cauza unor astfel de accidente, poate de multe ori autorităţile publice locale nu au gestionat la momentul respectiv combaterea acelei probleme şi evident rezolvarea ei, cel mai mult au avut de suferit bucureştenii. Vreau să cred că instituţiile statului român îşi fac datoria, că vor duce mai departe aceste anchete şi cei care se fac responsabili şi vinovaţi să plătească”, a declarat Costel Alexe, la Digi 24, potrivit Agerpres.