EXCLUSIV // Masca de protecție își pierde proprietățile când se udă de la ploaie. Ce recomandă specialiștii

EXCLUSIV // Masca de protecție își pierde proprietățile când se udă de la ploaie. Ce recomandă specialiștii

Purtarea măștii de protecție este deja obligatorie în unele localități, pe intreaga rază sau doar în zonele aglomerate, atât în mediul interior cât și în spațiile exterioare. Chiar și așa însă, sezonul rece și ploile bat la ușă, iar masca devine inutilă atunci când este udă. Specialiștii avertizează că aceasta trebuie să fie schimbată, în mod normal la 4 ore, iar dacă se udă, în cel mai scurt timp.

Odată ce s-a udat, masca de protecție devine poroasă, fiind inutilă în protecția împotriva noului coronavirus. Mai mult decât atât, în funcție de material, mai ales în cazul măștilor FFP 2, produsele se pot degrada în contact cu apa. Specialiștii avertizează că masca de protecție trebuie schimbată imediat ce s-a udat, în caz contrar ea este inutilă.

Există condiții în care masca își pierde eficiența

Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat pentru B1.ro faptul că masca umedă este inutilă, pierzându-și imediat eficiența.

Am pledat repetat pentru folosirea măștii de protecție, care ne salvează viață și ne ajută să reducem riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Însă, există condiții în care această mască își pierde eficiența. Umezeala compromite protecția, apa resitrcționează fluxul de aer, cu impact asupra căilor de filtrare.

Odată ce masca s-a udat, ea trebuie imediat aruncată și înlocuită cu o alta. Vorbim și despre persoanele care poartă mască, personalul medical care poartă aceste măști profesional ore îndelungate, adesea cu echipament suplimentar de protecție, pot în plus să sufere și aburir ale ochelarilor.

Masca de protecție trebuie să fie foarte bine făcută ca să fie eficientă, din trei straturi. Masca umedă este mai puțin eficientă pentru a filtra agenții patogeni, iar ea trebuie să fie schimbată imediat ce s-a umezit”, a precizat ea, pentru B1.ro.

La rândul său, doctorul Marinescu este de aceeași părere și atrage atenția asupra schimbării măștii de protecție imediat ce aceasta s-a udat. „În primul rând ar trebui să încercăm să evităm acest lucru, pentru că este clar că o mască umedă nu mai are proprietățile necesare. Odată ce s-a udat ea ar trebui să fie schimbată. Masca cu filtru nu poate fi aruncată imediat, pentru că ea are o valabilitate mai lungă, atunci dacă s-a umezit o signură dată, o lăsăm să se usuce. Dacă însă acest lucru se tot repetă și nu ne protejăm în raport cu ploaia, ea atunci nu va mai fi utilă și va fi aruncată”, a explicat pentru B1.ro.

Schimbare măștii de protecție, obligatorie pentru menținerea eficienței

Specialiștii atrag atenția faptului că masca trebuie să fie schimbată când se umezește, însă ne reamintesc și faptul că ea necesită înlocuire, odată la maxim 4 ore, pentru a-și putea păstra eficiența.

Masca de protecție nu mai are același efect atunci când este umezită, fie că discutăm de ploaie, fie că discutăm de impregnarea cu salivă. Ea trebuie să fie schimbată imediat ce observăm că a fost udată, iar dacă discutăm de eficiența ei, este bine ca masca de protecție să fie schimbată, chiar dacă nu se umezește, undeva la 4 ore. Dacă se udă, ea nu mai poate fi purtată pentru că umezeală îi scade foarte mult din capitățile protective”, explică medicul Radu Țincu, pentru B1.ro.

Păstrarea măștii după utilizare

Totodată, medicul Radu Țincu atrage atenția și asupra modului în care masca de protecție este păstrată după ce este luată de pe figură.

„Cred că este important și cum păstrăm masca de protecție. Am văzut că foarte multă lume după ce o scoate și după utilizare o depozitează în poșete, pe braț, în buzunare ceea ce nu cred că reprezintă o formă igienică de păstrare a măștii de protecție. În primul rând că partea exterioară a măștii poate fi contaminată cu coronavirus și atunci dacă punem mâna pe ea sau dacă o intriducem în poșetă sau în buzunare putem să ne contaminăm, iar din acele zone, care nu sunt zone foarte sterile, este posibil să preluăm alte bacterii. Dacă îți dorești să reutilizezi masca de protecție, ar fi bine să o depozitezi într-o pungă, în care ea să rămână singură și să nu intre în contact cu toate suprafețele sau cu alte obiecte”, a precizat medicul Radu Țincu, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)