EXCLUSIV // Nicuşor Dan, candidatul independent la Primăria Capitalei, susţinut de PNL şi USR, a anunțat, luni, că Tribunalul București a suspendat o autorizație de construire emisă pe malul Lacului Floreasca din Capitală (str. Moeciu nr. 1)și PUZ (plan urbanistic zonal) Inel Median în ceea ce privește malul Lacului Floreasca, din zona Parcului Herăstrău.
Acțiunea a fost inițiată de Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco Civica, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului și Asociația Orașul Verde împotriva Consiliului General, al Primăriei Generale, a Primarului Sectorului 1 și a beneficiarilor autorizației.
În ciuda faptului că decizia este executorie imediat și că lucrările trebuiau să înceteze de luni, 18 mai, iar continuarea lucrărilor fără autorizație valabilă este infracțiune, activitatea ar continua să se defășoare la șantierul de pe malul Lacului Floreasca. Cel puțin așa susțin reprezentanții societății civile care au inițiat demersuri pentru a bloca realizarea de construcții pe malul Lacului Floreasca din Parcul Herăstrău.
Activiștii susțin că proprietarul șantierului este controversatul om de afaceri iranian Manochehr Saadati Sohi care ar fi responsabil pentru ridicarea fără autorizație a clădirii Persepolis lângă Satul Francez.
Contactat de B1.RO, candidatul independent la Primăria Capitalei Nicușor Dan a precizat că cei care trebuie să pună în aplicare decizia instanței este Poliția Locală, însă este o practică deja să nu se întâmple acest lucru, în condițiile în care există o complicitate între autoritățile locale care dau autorizații ilegale și constructori. Pentru a opri în continuare șantierul de pe malul Lacului Floreasca, Nicușor Dan a precizat că Poliția Locală va fi notificată să pună în aplicare decizia instanței.
“Din păcate este o practică. Decizia este executorie, constructorul a fost parte din proces, deci trebuie să se supună deciziei. O să facem o adresă la Poliția Locală. Dificultatea vine din faptul că organul care trebuie să pună în executare această decizie este Poliția Locală de pe lângă primăria care a dat autorizația. Aici este problema.
De obicei când autorizațiile sunt nelegale ele vin dintr-o prietenie pe care beneficiarul o are deja cu autoritatea. Niciodată Poliția Locală nu se va duce să oprească șantierul. Deci va trebui să ne ducem noi acolo, să sunăm la 112, să vină Poliția națională, aceasta să cheme Poliția Locală și în momentul în care i-ai chemat și fiind înregistrat la 112 nu pot să nu facă niciun act și în cele din urmă opresc șantierul. E penibil să te tot duci la 112 care are altă treabă”, a explicat Nicu;or Dan.
Problemele de pe malul Lacului Floreasca au început în anul 2013 când primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus și Consiliul General a votat un PUZ pentru inelul median în zona de nord.
Societatea Civilă reclamă că acesta afost un pretext pentru a mări coeficienții urbanistici pe mai multe terenuri adiacente, inclusiv pentru a transforma spații verzi în construibile. Fâșia de spațiu verde de protecție a Lacului Floreasca a fost redusă de la 50 m la 10 m pe unele porțiuni. Schimbarea destinației spațiului verde, adică trecerea din spațiu verde în construibil, este ilegală. Acesta a fost principalul motiv invocat de asociații.
Primarul Sectorului 1 a emis autorizație de construire la 10 metri de Lacul Floreasca în baza PUZ-ului.