EXCLUSIV // Îngrijirea pielii sub masca de protecție. Dermatologul Olga Simionescu explică cum se procedează în cazul femeilor și al bărbaților, dar și ce diferențe sunt pentru un ten cu probleme

EXCLUSIV // Îngrijirea pielii sub masca de protecție. Dermatologul Olga Simionescu explică cum se procedează în cazul femeilor și al bărbaților, dar și ce diferențe sunt pentru un ten cu probleme

Purtarea măștii de protecție este una dintre măsurile de prevenire în lupta cu noul coronavirus, iar în unele zone din țară, aceasta a devenitobligatorie și în aer liber. Este importantca oamenii să respecte măsurile de siguranță și distanțare recomandate de către autorități și mai ales să poarte masca de protecție, însă trebuie să ținem cont și de îngrijirea pielii înainte și după utilizarea măștii, mai ales pentru o perioadă îndelungată de timp. Dermatologul Olga Simionescu a explicat pentru B1.ro, cum este recomandat să curățăm și să îngrijim tenul normal, dar și pe cel cu probleme atunci când folosim măștile de protecție.

Eventualele probleme la nivelul pielii apar atât în cazul unui ten normal, cât și în cazul celui cu probleme, însă este recomandată purtarea acestora, iar pentru a evita posibilele probleme ale pielii, dermatologul recomandă respectarea unor pași simpli de îngrijire.

Ce se întâmplă în cazul unui ten normal

Dermatologul Olga Simionescu a explicat pentru B1.ro cum apar problemele de la nivelul pielii în cazul unui ten normal, după purtarea măștii de protecție, dar și rolul pe care transpirația îl joacă în accentuarea acestora.

Problema la aplicarea măștilor este de două feluri: în primul rând, depinde de materialul din care este făcută masca, dacă materialul este de tip bumbac, dacă este bun calitativ sau dacă are tot felul de produse care ar putea fi nocive pentru piele și depinde foarte mult de transpirația locală. Dacă masca este purtată timp îndelungat creează acolo un mediu umed. Mediul umed înseamnă o problemă pentru filmul hidrolipidic de la suprafața pielii și pentru germenii care sunt pe suprafața pielii. Noi avem milioane de germeni pe tegument, bacerii bune, saprofite. În cazul în care există această transpirație, ele se transformă și apar posibile suprainfecții. Acest lucru se întâmplă în cazul tenului normal, atunci când masca este purtată timp îndelungat”, a explicat dermatologul Olga Simionescu, pentru B1.ro.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii normale înainte și după folosirea măștii de protecție

Așa cum spuneam și mai sus, este foarte importantă purtarea măștii de protecție, iar pentru menținerea tenului cât mai sănătos, există câteva trucuri simple la care oricine poate apela. Spre exemplu, dermatologul explică faptul că femeile ar trebuie să aplice cât mai puțin machiaj, iar curățarea pielii dimineața și seara este esențială, atât în cazul lor, cât și al bărbaților.

Cât mai puțin machiaj în cazul femeilor, de evitat cât mai mult transpirația și în cazul femeilor și în cazul bărbaților. Masca ar trebui schimbată după cel mult patru ore dacă este purtată în mod continuu. Există și două tipuri de măști, cea de tip chirurgical și măștile speciale anticovid FFP 2 și FFP 3. Cu aceste măști chirurgicale suprafața de ocluzie este mai mare, suprafața prin care ea este lipita la nivelul pielii. Deci ca sfat ar fi așa: evitarea transpirației; cât mai puțin fond de ten pentru că acela alături de mască nu îi va mai permite tegumenteului să respire, precum și îngrijirea pielii într-un mod particular: demachierea obligatorie seara, în cazul bărbaților spălarea cu apă și cu săpun, urmată de produse de hidratare suplimentare.

În cazul în care s-a făcut dermografism, adică dacă există șanțuri de la purtarea măștilor de tip FFP 2 sau FFP 3, ele revin la normal cam în 30 – 40 de minute, dar acest lucru se întâmplă în cazul unei purtării îndelungate, de cel puțin 30 de minute până la câteva ore.”, adaugă dermatologul Olga Simionescu, pentru B1.ro.

Pregătirea tenului înainte de purtarea măștii de protecție

Dermatologul recomandăalegerea unei măști de calitate, dar și evitarea produselor care ar putea încărca tenul și ar limita procesul de respirație de la nivelul pielii.

„Este importantă alegerea unei măști de calitate, cu un material cunoscut și doi pregătirea „terenului” în scopul de a împiedica proliferarea infecțiilor și a transpirației: cât mai puțin make-up, nu mai putem folosi agent ecran, practic măștile au și avantajul că reprezintă un agent ecran împotriva soarelui parțial, care uneori poate să fie suficient. Spre exemplu o persoană care poartă ochelari de soare, pălărie, și mască este mult mai protejat în fața soarelui, comparativ cu o persoană care nu ar purta mască”, explică aceasta.

Ce se întâmplă în cazul tenului cu probleme

Tenul cu probleme precum rozaceea sau dermatitele periorale pot fi accentuate odată cu purtarea măștii de protecție. În acest caz însă este recomandată respectarea tratamentului specific fiecărei persoane, dar și purtarea măștii atât cât este absolut necesar.

În cazul pielii cu probleme, precum rozacee și dermatitele periorale masca produce într-adevăr agravări. Dar acestor pacienți le este recomandat tratamentul de rutină și expunerea cât mai puțină la soare și portul măștii într-un timp cât mai redus posibil, precum la contactul cu persoane necunoscute sau în aeroporturi sau în zonele în care masca este obligatorie”, adaugă dermatologul Olga Simionescu.

Bărbații cu barbă și foliculita cauzată de transpirație

Măștile de protecție nu reprezintă o problemă în cazul bărbaților cu barbă, însă transpirația în exces de sub materialul acesteia poate conduce la foliculite.

Dacă bărbații au barbă nu reprezintă o problemă aplicarea măștii. Pur și simplu trebuie evitată transpirația, pentru că ea poate să determine, în cazul bărbaților cu barbă apariția foliculitelor care pot fi superficiale sau profunde, adică a inflamațiilor firelor de păr”, ne detaliază dermatologul.

Calitatea măștilor de protecție un prieten sau dușamn?

În cazul tenului normal, calitatea materialelor din care au fost realizate măștile de protecție este extrem de importantă.

Atât la femei cât și la bărbați o mască ce nu are o calitate bună a meterialului, poate determina eczeme sau dermatite de contact. Acestea sunt de doua feluri, cele alergice care presupun un contact subsecvent cu alergenul sau cele iritative, de la prima aplicare în cazul în care există substanțe iritante”, adaugă medicul specialist.

Hidratarea suplimentară a organismului

Odată cu schimbare măștilor de protecție, la maxim 4 ore, nu este necesar să aplicăm pe ten alte substanțe precum soluții micelare sau apă termală. Hidratarea intensă a organismului însă este un gest la care fiecare persoană trebuie să fie atentă.

Nu este necesar, un tegument normal este atât de inteligent încât reușește să rezolve singur aceste probleme, dar pentru că o să se piardă foarte multă apă, persoanele trebuie să se hidrateze suplimentar și să bea cantități mai mari de apă decât în mod normal. Apele micelare și termale pot fi aplicate seara, în timpul ritualului de îngrijire și dimineața, atât la femei cât și la bărbați. Local vor fi probleme ale glandelor sudoripare pentru că va fi un mediu în care pielea teoretic nu respiră ca și înainte, dar eu voi pleda permanent pentru a purta mască, pentru că aceasta salvează absolut viața cuiva!”, a spus dermatologul Olga Simionescu, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)