Catedrala Mântuirii Neamului și Catedrala Înălțării Domnului sunt cele mai maridin România. Primul proiect nu mai are nevoie de vreo prezentare, iar al doilea reprezintă un edificiu de notorietate la nivel regional, la care se lucrează de aproape 3 decenii.
Constantin Amaiei este arhitectul care a proiectat ambele catedrale și care urmărește graficul lucrărilor, în paralel. Acesta ne-a dezvăluit în ce stadiu se află cele două proiecte din centrul Bucureștiului, respectiv din inima Bacăului.
Constantin Amaiei, arhitectul Catedralei Mântuirii Neamului și al Catedralei Înălțării Domnului din Bacău
Catedrala propriu-zisă este finalizată,însă mai este destul de mult de lucru la corpurile adiacente și la amenajările interioare, a precizat Constantin Amaiei. De asemenea, data de finalizare a proiectul depinde foarte mult de finanțare, subliniază arhitectul băcăuan.
„La București se lucrează la partea de construcții exterioare. Construcția catedralei propriu-zisee terminată, dar în interior mai trebuie făcute anumite lucruri care nu au fost proiectate, plus finisaje.
În exterior, se lucrează la partea de structură, la construcțiile anexe. Nimeni nu poate face o estimare, este destul de dificil. Lucrurile sunt mai complicate, pentru că sunt mai multe etape, inclusiv care nu depind de noi, ca proiectanți. Printre acestea, partea de amenajare interioară.
Celelalte obiective din incintă, sunt executateîn proporție de aproximativ 50%. Urmează să vedem cum va termina constructorul și cum va fi finanțarea. Aici e marea problemă. Dacă nu sunt bani, se opresc lucrările. Cam așa a fost mereu și la Bacău, și la București”, a declarat Constantin Amaiei pentru B1.ro.
Un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg este faptul că edificiul a fost conceput ca un ansamblu cu multe alte construcții și atracții pentru turiști.
„Ceea ce e în jurul catedralei și mai sunt multe construcții și amenajări care se fac în incinta catedralei, sunt realizate într-o proporție de sub 50%. Este vorba despre niște potice și subsolul adiacent vest – ‘Peștera Sfântului Andrei’, gata în proporție de 50%. De asemenea, mai sunt două clădiri apostolice, care înseamnă o construcție pentru un spital și o altă construcție pentru un centru cultural, care sunt înspre Parlament, în spate și care sunt în curs de proiectare. Ele sunt aprobate de patriarh, dar încă nu s-a început proiectarea și execuția.
Catedrala Mânturii Neamului a fost concepută ca un ansambu, un fel de mănăstire, nu ca o biserică izolată. Construcțiile adiacente catedralei probabil că vor mai dura ceva timp„, a declarat Constantin Amaiei pentru B1.ro.
În mare parte, proiectul de la Bacău, demarat la începutul anilor ’90, este aproape gata.
„La Bacău, lucrurile sunt mai clare. Aici s-a terminat construcția propriu-zisă, exterioarele și mai rămâne partea de amenajări interioare. Nu știu cât va dura, probabil câțiva ani. Sunt anumite aspecte care nu mai țin de partea de arhitectură”, a declarat Constantin Amaiei pentru B1.ro.
„E nevoie de mult timp pentru astfel de proiecte. Construcția Catedraleidin Bacău a început în anul 1992. Cea din București a început în 2010. Nu cred că mai am timp să mai fac ceva asemănător, dar generațiile următoare vor prelua ștafeta și vor face lucruri mai bune decât noi. Chiar îmi doresc să văd niște arhitecți care să facă astfel de proiecte”, a adăugat arhitectul din Bacău, pentru B1.ro.