EXCLUSIV // În ce condiții vor putea profesorii să refuze orele online, invocând protecția datelor personale. Avocat pentru B1.RO: Cadrul legislativ este mai mult decât deficitar și va da naștere la situații divergente”

EXCLUSIV // În ce condiții vor putea profesorii să refuze orele online, invocând protecția datelor personale. Avocat pentru B1.RO: Cadrul legislativ este mai mult decât deficitar și va da naștere la situații divergente”
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

Autoritățile au luat în calcul mai multe scenarii pentru începerea noului an școlar, în funcție de rata de incidență a cazurilor noi de coronavirus, raportate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori. Astfel, un scenariu roșu se aplică localităților din România unde rata de incidență este mai mare de 3. În acest caz toți elevii vor participa la cursuri sau activități didactice desfășurate online. În cazul localităților unde rata de incidență este cuprinsă între 1-3, se aplică scenariul galben, potrivit căruia preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor participa zilnic la ore respectând toate normele sanitare în vigoare. Pe de altă parte elevii din celelalte clase de gimnaziu și de liceu vor reveni parțial, prin rotație de 1-2 săptămâni, cu respectarea tuturor normelor. Scenariul verde se aplică localităților cu o rată de incidență mai mică de 1, caz în care toți preșcolarii și elevii vor reveni la ore.

Potrivit ratelor de incidență din 7 septembrie, 43 de localități din România se încadrează în scenariul roșu, 410 în cel galben și 2.728 în cel verde.

Prin urmare, vor exista unități de învățământ în care elevii vor fi nevoiți să desfășoare orele online, așa cum s-a întâmplat în perioada stării de urgență. În acest context au existat discuții în spațiul public referitoare la posibilitatea profesorilor de a refuza să fie filmați în momentul desfășurării activităților didactice, invocând încălcarea protecției datelor cu caracter personal. Există voci care susțin faptul că profesorii care vor încerca să fugă de susținerea orelor online vor invoca reguli referitoare la GDPR.

În acest context, avocatul Zeno Daniel Sustac, membru în membru al Consiliului de Mediere, a declarat pentru B1.RO că există un cadru legislativ deficitar referitor la desfășurarea orelor online, fapt care are potențialul de a da naștere la divergențe.

“Prin Legea 187 s-a modificat anul acesta, printre altele, Legea educației naționale și acolo se vorbește despre învățământul online. Avem o problmă pentru că el este prevăzut a se desfășura în România doar în stare de urgență sau în stare de asediu.

Pe de altă parte exostă și alte acte normative care tratează acest subiect. Noi nu avem o metodologie pentru desfășurarea activităților de învățământ în sistemul online. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să elaboreze o astfel de metodologie în care să fie clarificate toate aceste aspecte de interes pentru public care încă nu au răspuns și ar trebui să aibă pentru că ne apropiem de începerea școlii”, a declarat avocatul Zeno Daniel Sustac.

Acesta a subliniat că părinții își exprimă acordul ca imaginile în care apar copiii lor pot fi folosite în scop didactic atunci când semnează contractul educațional. Pe de altă parte o astfel de regulă nu există și în cazul profesorilor:

“Părinții, în fiecare an când semnează cu unitățile de învățământ contractul educațional este o prevedere cu privire la acceptul expres manifestat în vederea folosirii înregistrărilor sau pozelor cu elevi în interes didactic. Cu alte cuvinte părintelui îi este luat în mod expres acceptul.

Văd necesitatea ca și în cazul profesorilor să se acționeze la fel. Unitățile de învățământ în cadrul cărora profesorii își desfășoară activitatea, în mod expres, să le solicite acceptul pentru această activitate.

Dacă ne uităm la contractul de muncă al fiecărui cadru didactic, încheiat în 2019, când nu vorbeam despre posibilitatea cursurilor online nu se face niciun fel de precizare cu privire la această posibilitate. Cadrul legislativ este mai mult decât deficitar. Acest lucru va da naștere la situații generatoare de divergențe”, a subliniat avocatul Zeno Daniel Sustac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”