EXCLUSIV // Noi clarificări ale autorităţilor, la solicitarea B1.RO: În raportările zilnice sunt incluse numai cazurile celor depistaţi pozitiv pentru prima dată / În numărul de teste raportat zilnic sunt incluşi însă şi cei care repetă testul

EXCLUSIV // Noi clarificări ale autorităţilor, la solicitarea B1.RO: În raportările zilnice sunt incluse numai cazurile celor depistaţi pozitiv pentru prima dată  / În numărul de teste raportat zilnic sunt incluşi însă şi cei care repetă testul
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV // Mai multe semne de întrebare au apărut în spațiul public referitor la modul în care autoritățile centrale din Româniaraportează bilanțul zilnic al cazurilor noi de coronavirus și cu privire la numărul de teste anunțate.

În contextul în care numărul de infectări noi a atins două recorduri consecutive, cu 555 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, raportate miercuri, respectiv, 614 cazuri raportate joi, pe rețelele de socializare unii utilizatori s-au întrebat dacă bilanțul zilnic ia în considerare drept cazuri noi pacienții care au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 în trecut și care în urma repetării testelor au rezultat că sunt în continuare infectați cu noul coronavirus.

De asemenea, o altă întrebare apărută în spațiul public vizează numărul de teste raportate zilnic: în ce măsură sunt centralizate zilnic și testele aplicate succesiv asupra pacienților confirmați deja cu noul coronavirus pentru a vedea dacă între timp s-au negativat și s-au vindecat de COVID-19.

Contactat de B1.RO, Andi Manciu, consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României și responsabil pentru relația cu presa în cadrul Grupului de Comunicare Strategică a clarificat aceste aspecte.

Astfel, în ceea ce privește numărul cazurilor noi de coronavirus raportate zilnic, NU se iau în considerare pacienții care în trecut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care în urma aplicării unor noi teste au rezultat că sunt în continuare pozitivi. Bilanțul zilnic centralizează exclusiv pacienții depistați pozitiv pentru COVID-19, pentru prima dată, în ziua respectivă.

În ceea ce privește numărul de teste raportat zilnic, acesta vizează numărul total aplicat la nivelul întregii țării, indiferent de situația persoanelor testate: dacă sunt persoane confirmate în trecut cu noul coronavirus, cărora li se repetă testul pentru a vedea dacă s-au vindecat sau dacă sunt persoane cărora li se aplică pentru prima oară teste pentru depistarea noului coronavirus.

Bilanț negru al cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că 614cazuri noi deCOVID-19au fost confirmate în ultimele 24 de ore din 13.179 de teste, ducând bilanțul total al îmbolnăvirilor depistate la nivel național la 30.789, la un număr total de 809.663 de teste prelucrate.

Astfel, România înregistrează cea mai neagră zi de la debutul pandemiei decoronavirus, în condițiile în care până acum ultimele recorduri zilnice erau reprezentate decele 555 de miercuri, respectiv decele 523 din 11 aprilie. Potrivit celui mai recent bilanț, din numărul total de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2,22.574 au fost externate, dintre care 20.969 vindecate și 1.605 de asimptomatice, externate la 10 zile după depistare,1.834 au decedat și 240 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a susținuto declarație de presă, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a trasun semnal de alarmăcu privire la efectele deciziei CCR privind carantinarea și izolarea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`