EXCLUSIV // Fiul disidentului Gheorghe Ursu, despre achitarea torționarilor tatălui său: “Dosarele se blochează la influența foștilor securiști asupra judecătorilor. Este vorba despre asigurarea impunității a sute de torționari”

EXCLUSIV // Fiul disidentului Gheorghe Ursu, despre achitarea torționarilor tatălui său: “Dosarele se blochează la influența foștilor securiști asupra judecătorilor. Este vorba despre asigurarea impunității a sute de torționari”
Sursa foto: Captura video

Achitarea foștilor ofițeri de securitate responsabili de torturarea disidentului Gheorghe Ursu a generat revolte în spațiul public. Foștii ofițeri de securitate Marian Pîrvulescu și Vasile Hodiș, dar și fostul șef al Securității, Tudor Postelnicu (decedat) au fost declarați nevinovați, pe data de 27 iulie 2023, de Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Ei erau ultimii judecați pentru că au participat la omorârea, în 1985, a disidentului Gheorghe Ursu.

În ciuda faptului că Dosarul în care au fost judecați torționarii cuprinde zeci de volume de mărturii care arată atrocitățile comise de aparatul represiv în perioada 1970-1989, magistrații Înaltei Curți au ajuns la concluzia că “împrejurarea evocată de procuror în sensul că represiunea organizată de Securitate ar avea un caracter sistematic nu poate fi reținută”.

Despre mizele aceastei hotărâri, B1TV.RO a stat de vorbă cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care ani la rândul s-a luptat în justiție pentru a dovedi vinovăția torționarilor tatălui său.

Andrei Ursu, despre semnificația deciziei Înaltei Curți în cazul tatălui său, disidentul Gheorghe Ursu

Andrei Ursu a explicat cât de important este acest caz pentru societatea românească, în contextul ciclului de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino.

Andrei Ursu califică decizia Înaltei Curți drept rezultatul unei masive dezinformări pe care reprezentanți ai fostei Securități au lansat-o în spațiul public imediat după Revoluția din 1989, cea potrivit căreia între aparatul Securității și populație nu a existat o adversitate în timpul regimului comunist:

„Este foarte clar că este rezultatul unei masive dezinformări a fostei Securități, informatorii fostei Securități, oamenii care i-au preluat în brațe pe acești foști securiști, care au menținut această fabulație a Securității patriotice din anii respectivi ai regimului Ceaușescu potrivit căreia, vezi doamne, nu ar fi fost violenți, poporul român nu a avut disidenți, regimul nu a avut opozanți și Revoluția din 1989 nu a fost decât o lovitură de stat și iată, Securitatea și-a dovedit buna credință față de poporul român, nici măcar nu a existat o relație de adversitate între Securitate și poporul român. O aberație infamă, aș spune, dar care a fost preluată de acești judecători, judecători de la Înalta Curte despre care ai zice că ar trebui să aibă o anumită pregătire profesională, cât de cât istorică”, a precizat Andrei Ursu.

Acesta susține că prin această decizie crimele Securității sunt absolvite, fapt ce arată că judecătorii „fac parte din aceeași tabără”:

„Însă, tind să cred că nu e vorba doar de neștiință, doar de spălare pe creier, că judecătorii au ajuns să creadă aceste fabulații. Este posibil să existe o anumită conivență prin modul în care ei au fost instalați în acele poziții, niște judecători care par că reprezintă interesele Securității. Au fost atât de supuși, au urmat linia securistă, au copiat cuvânt cu cuvânt mărturiile unui securist de genul Măgureanu, care a fost condamnat pentru poliție politică, pentru că a încălcat drepturile omului în acei ani, să copiezi cuvânt cu cuvânt declarațiile lui care absolvă Securitatea de orice vinovăție înseamnă că faci parte din aceeași tabără. Cum? Vă spun sincer, nu știu, dar acești judecători par pur și simplu că sunt din filiația, din tabăra, marea familie a foștilor securiști”.

În ceea ce privește acțiunea Parchetului general de a formula o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților din dosarul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu susține că se impune redeschiderea acestui caz, având în vedere faptul că au fost depuse numeroase probe noi, care compun un probatoriu covârșitor:

„Ar trebui să fim optimiști. Din punctul de vedere al materialului probator, avem sute și sute de noi mărturii, elemente și fapte noi care dovedesc netemeinicia hotărârii din 27 iulie 2023 când Înalta Curte, prin judecătorii Valerica Voica, Alin-Sorin Nicolescu și Constantin Epure, i-a absolvit pe torționarii tatălui meu. Aceste documente, acest probatoriu este covârșitor, sunt zeci de mărturii audio, video, transcrise, olografe, oameni care au fost torturați, bătuți și sute de dosare de victime, de obiective, cum spune Securitatea, care au fost urmăriți, drepturile lor au fost încălcate flagrant. Ele arată o relație profundă de aversitate între Securitate și poporul român. Probele sunt covârșitoare și complet noi, deci conform legii cazul trebuie redeschis. Dar șansa să găsim un complet de judecători integri, din nefericire, este mică, potrivit antecedentelor. Parcă s-au adunat toți oamenii Securității”.

Miza blocării cazului inginerului Ursu

Potrivit lui Andrei Ursu, există numeroase legături între modul în care Dosarul Revoluției a fost blocat ani la rândul și dosarul care vizează cazul inginerului Ursu:

„E o problemă de sistem. Sunt elemente comune profunde. Dosarele se blochează la influența foștilor securiști asupra judecătorilor, acolo se blochează. Până la urmă este vorba despre asigurarea impunității a sute de torționari și poate mii de trăgători de la Revoluție, pentru cei care au tras în noi după 22. E vorba de cei care au torturat oameni sălbatic la Brașov, la Timișoara, la București pe 21-22 decembrie 1989, la Jilava, care au ucis după 22 decembrie. E vorba despre asigurarea impunității lor, aici este miza, că sunt mulți, erau relativ tineri, în forță și au aterizat în poziții cheie în Justiție. Procuratura Militară era efectiv pionul Securității în acei ani, dar au migrat în Tribunale și iată, probabil la Înalta Curte, prin descendenți, prin oameni care le asigură impunitatea în continuare, aici este cheia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:24 - Băsescu o susține pe Lasconi în cursa prezidențială: Este onestă, liberă și sincer apropiată de oameni / Ideea că trebuie să știi tot ca un președinte, înainte de a fi președinte, este absurdă
17:20 - Prețuri uriașe la mâncare la Târgul de Crăciun din Sibiu. Cât costă preparatele tradiționale
17:19 - Marius Pașcan, după ce UEFA a decis că România a câștigat meciul cu Kosovo: E o decizie corectă. Ieșirea asta, așa, intempestivă de pe teren este ca și cum ți-ai face tu dreptate singur (VIDEO)
16:57 - Reacția Oanei Lasconi după prestația mamei sale la dezbaterea electorală: „Vă spun sincer” / Comentarii tranșante despre contracandidați
16:53 - Oana Țoiu (USR), despre softul Casei de Pensii care nu funcționează: “Este revoltător! 2 milioane și jumătate de euro ar fi trebuit să fie la pachet cu mentenanță, cu actualizare” (VIDEO)
16:43 - Care este cea mai scumpă stradă din lume. Chiria pe metrul pătrat este 20.000 de euro
16:28 - Tiberiu Ivancea, șeful Poliției Sibiu, va fi audiat joi la DNA. Acuzațiile procurorilor
16:20 - Newsweek: La ce temperatură trebuie băut vinul? Care e diferența esențială dintre vinul roșu și cel alb
16:18 - Accident în lanț, în Constanța. Trei răniți, printre care și o tânăra care se afla la orele de condus
16:12 - E oficial! UEFA a decis că România a câștigat cu 3-0 meciul cu Kosovo / Federația Română de Fotbal, sancționată dur din cauza comportamentului suporterilor