EXCLUSIV // Experții contrazic prognoza privind evoluția COVID-19, luată în calcul de Guvern: “Se poate ajunge la 2.500 de cazuri zilnice. Momentan evoluăm mai aproape de acest scenariu decat de cel optimist”

EXCLUSIV // Experții contrazic prognoza privind evoluția COVID-19, luată în calcul de Guvern: “Se poate ajunge la 2.500 de cazuri zilnice. Momentan evoluăm mai aproape de acest scenariu decat de cel optimist”
Sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV // Guvernul României se așteaptă ca numărul infectărilor cu noul coronavirus să ajungă la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august, așa cum rezultă din nota de fundamentare a Hotărârii de guvern prin care a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.

“Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Experții avertizează că scenraiul luat în calcul de Guvern este unul optimist

Cu toate acestea experții atrag atenția că situația poate evolua mult mai dramatic, dacă luăm în calcul evoluția cazurilor de coronavirus din prezent.

Octavia Jurma, cercetător și medic din Timișoara, pasionat de statistică, a precizat pentru B1.RO, că din păcate estimarea luată în calcul de Guvern este una optimistă, pentru că se bazează pe date statistice de săptămâna trecută. Potrivit acestuia, în scenariul pesimist se poate ajunge și la 2.500 de cazuri zilnice în luna august.

“Estimarea se bazează pe scenariul optimist de săptămâna trecută. În scenariul pesimist se poate ajunge la 2.500 și momentan evoluăm mai aproape de acest scenariu decat de cel optimist.

Oricum și la rata prognozată de dublare (relativ optimistă) diferența de la 1.500 la 3.000 este de doar două săptămâni. Evident toate sunt estimări bazate pe absența unei intervenții serioase”, a declarat Octavian Jurma.

Nou record al cazurilor de coronavirus în România

Inclusiv scenariul pe care renumitul medic timișorean l-a prezentat în spațiul public și care a fost considerat de unii prea pesimist pare că este depășit în aceste momente. Octavian Jurma a declarat pentru B1.RO că bilanțul ar putea ajunge la 800 de cazuri zilnice noi, săptămâna viitoare, însă suntem deja în această săptămână aproape de această cifră.

România a înregistrat joi un nou record negativ al cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, joi, că în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 777 de noi îmbolnăviri, astfel că numărul total al infecțiilor, la nivel național a ajuns la 35.003. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. În acest moment, 261 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`