EXCLUSIV // Dr. Mircea Ioan Popa (Institutul Cantacuzino): „Este foarte important ca România să producă propriul vaccin anti-COVID-19″

EXCLUSIV // Dr. Mircea Ioan Popa (Institutul Cantacuzino): „Este foarte important ca România să producă propriul vaccin anti-COVID-19
Foto: Hepta

Cercetătorii români lucrează la crearea propriului vaccin anti-COVID-19. Printre experții care coordonează proiectul se numără dr. Mircea Ioan Popa, președinte al Consiliului Științific din cadrul Institutului Cantacuzino, care a subliniat nevoia României de propriul ser.

În primăvară, se discuta despre 100 de studii, cercetări, experimente și teste cu privire la găsirea unui „tratament salvator”, la nivel mondial.România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, iar săptămâna trecută, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că a solicitat doze pentru jumătate din populația țării.

Dr. Mircea Ioan Popa: Occidentul va avea prioritate la vaccin

Medicul Mircea Ioan Popa crede că dozele de vaccin din străinătate nu vor reuși să acopere nevoia tuturor statelor de pe continent, cu atât mai puțin de pe întreg mapamondul. Din acest motiv, crearea vaccinului românesc este o soluție imperativă, a precizat reprezentantul Institutului Cantacuzino.

„Supoziția pe care o avem și care se bazează pe experiența pandemiei din 2009, cu AH1N1, este că vaccinul, chiar dacă va fi făcut de o companie internațională, el va fi vândut în principal, în țările occidentale și cu greu va fi accesibil tuturor țărilor. Ca atare, este important ca o țară precum România să fie în stare să-și facă un vaccin al ei, indiferent de ce s-ar întâmpla la nivel internațional.

Indiferent de numărul de doze solicitate, este posibil să nu se primească toate. Atunci, ele pot fi completate cu vaccin produs în România. Ca atare, producția de vaccin a României este oricum de folos”, a declarat dr. Mircea Ioan Popa pentru B1.ro.

Proiectul românesc beneficiază de o finanțare în valoare de 3,5 milioane de lei, fonduri necesare doar pentru partea de cercetare. Pentru faza de producție a vaccinului, vor fi necesare investiții masive. Cercetători de la Institutul „Cantacuzino” și Centrul OncoGen din Timișoara sunt entitățile implicate în dezvoltarea vaccinului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`