EXCLUSIV // Decizia CCR care permite pacienților COVID-19 asimptomatici să plece din spitale, criticată dur de medici: „Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii”

EXCLUSIV // Decizia CCR care permite pacienților COVID-19 asimptomatici să plece din spitale, criticată dur de medici: Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia Curții Constituționale potrivit căreia pacienții depistați pozitiv cu COVID-19, dar care nu au simptome nu mai pot fi ținuți în spital fară acordul lor pentru că li s-ar încălca drepturi fundamentale este aspru criticată de reprezentanții corpului medical. Emilian Imbri, manager al Spitalului Dr. Victor Babeș din București a decalart pentru B1.RO că această decizie este împotriva sănătății comunitare.

Mai mult ea creează mari confuzii din punct de vedere legislativ, în lui Emilian Imbri fiind în continuare interzisă externarea la cerere a pacienților infectați cu COVID-19 care sunt asimptomatici pentru că intră sub incidența reglementărilor care nu permit lăsarea liberă în comunitate a pacienților contagioși.

“Această interpretare a CCR, că ar putea să plece când vor pacienții, este împotriva a ceea ce înseamnă sănătate comunitară și noi nu o să putem să mergem decât pe ceea ce este în vigoare. Când o să schimbe Ministerul Sănătății dispozițiile, desigur le vom aplica.

Pacienții asimptomatici nu au cum să refuze internarea pentru că intră sub incidența legii. Au venit și au spus că nu ar dori să rămână internați dar nu au avut cum să refuze. Au semnat că se internează, cu posibilitatea de a reclama în viitor sau de a ne da în judecată pe noi sau pe Minister. Acum, desigur, doresc să plece acasă la cerere ceea ce este iarăși împotriva ceea ce aveam noi legislativ și trebuie să explicăm totuși că nu poți să dai drumul unor bolnavi care sunt infecto-contagioși într-o comunitate. Este foarte grav acest lucru și nu și-l poate asuma nimeni”, a declarat medicul Emilian Imbri.

Situația pacienților internați laSpitalulDr. Victor Babeș din București

În ceea ce privește situația pacienților infectați cu COVID-19 de la Spitalului Dr. Victor Babeș din București, Emilian imbri a precizat că s-a constatat o creștere a cazurilor de COVID-19 în ultimele zile, însă nu se poate vorbi în acest moment despre o situație care să nu poată fi gestionată.

“Desigur numărul pacienților e mai mare decât acum câteva zile, dar nu depășește capacitatea noastră de a gestiona situația. Avem în jur de 300 de pacienți internați. Avem externări zilnice, câte 20-30. Avem internări câte 20-25 și nu avem ocupată toată capacitatea”, a declarat medicul Emilian Imbri.

Cum motivează CCR decizia

Judecătorii Curţii Constituţionale au redactat motivarea deciziei potrivit căreia internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor Covid-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale. Judecătorii susțin că aceasta este o „veritabilă privare de libertate”.

„Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenţiei de ordin social medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiţie efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acţiunii şi să dispună eliberarea persoanei deţinute nelegal”, spune motivarea.

În privinţa internării cu forţa a unui pacient, CCR atrage atenţia că măsura este în Codul Penal şi în Legea sănătăţii mintale, dar că aceasta este dispusă de judecători.

„Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată însă ca fiind suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii”, susțin judecătorii CCR.

Referitor la situația creată, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că, la ședința de Guvern de săptămâna viitoare, va fi promovat un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare. În ceea ce privește stuația din spitale, secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția că sunt unități medicale care au secțiile ATI pline și că se va începe evacuarea pacienților COVID-19 grav bolnavi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`