EXCLUSIV // Cum va evolua pandemia de coronavirus până la alegeri: “Cu certitudine nu suntem pe un trend descendent”

EXCLUSIV // Cum va evolua pandemia de coronavirus până la alegeri: “Cu certitudine nu suntem pe un trend descendent
Foto: Hepta

EXCLUSIV // Despre ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus anunțat de autorități, potrivit căruia se înregistrează cele mai puține cazuri noi de coronavirus din ultimele două luni, medicul Timișorean, Octavian Jurma, cunoscut pentru predicțiile sale legate de evoluția pandemiei de coronavirus în România, a precizat pentru B1.RO că este prea devreme pentru a ne bucura. Potrivit acestuia nu suntem încă pe un trend descendent, în ciuda unei scăderi reale a cazurilor noi:

“Cu certitudine nu suntem pe un trend descendent. Săptămâna trecută s-a încheiat cu 3% peste cea precedentă. Este de altfel exclus să intrăm pe un trend descendent cu măsurile actuale. Măsurile sunt însă suficiente să ne mai mențină în platou 1-2 săptămâni.

Valoarea de azi este cu -27.6% mai mică decât numărul de luni, săptămâna trecută și pare să fie legitimă, deci să refelecte o scădere reală.

Numărul de teste este mic dar nu mai mic decât acum o săptămâna (luni) și rata de pozitivare este corespunzător mai scăzută. Decesele sunt de asemenea mai scăzute și, pentru prima dată de la debutul valului 2, internările la AȚI sunt mai scăzute în medie decât saptămâna trecută.

Este cea mai mare scădere față de ziua de luni precedentă din 3 august când am avut o scădere de -34.1%”, precizează Octavian Jurma.

Acesta a subliniat că în opinia sa vvom rămâne într-o evoluție de tip platou până la alegerile locale datorită plafonării clare a numărului de teste și a politicii agresive de izolare:

“Din păcate e prea devreme să ne bucurăm pentru că această scădere a fost urmată de o perioadă de creștere redusă dar susținută care a caracterizat în general această perioadă de platou ușor ascendent.

Abia miercuri-joi vom avea o idee mai bună dacă această săptămână este una de descendență sau dacă rămânem tot în platou.

Opinia mea este că vom rămâne în platou până la alegeri mai ales datorită plafonării clare a numărului de teste și a politicii agresive de izolare. Politică [devenită oficială] de izolare a contacților direcți fără testare, garantează că multe cazuri ușoare se vor rezolva în afara sistemului medical și deci nu vor afecta statistica oficială.

Este o metodă barbară și costisitoare (14 zile în izolare sunt mai costisitoare uman și economic decât un test). Această politică ascunde numărul de cazuri noi însă este expusă de creșterea disproporționată a deceselor față de alte țări care au intrat în valul 2. Faptul că avem cel mai mare număr cumulat de decese în 14 zile la 100,000 locuitori din Europa (DKM14 = 3.1) se datorează primar faptului că testăm la fel de puțîn că în valul 1”, a explicat Octavian Jurma.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`