EXCLUSIV // Comisariatul Gărzii de Mediu, despre poluarea din Capitală: “Nu am fost sesizați de nicio instituție, în special de către ISU, că ar fi existat în această săptămână incidente de mediu care să necesite intervenția noastră”

Publicat: 23 10. 2020, 13:27
Foto: ecoteca.ro

Reprezentanții Gărzii de Mediu București au precizat pentru B1.RO, referitor la nivelul uriaș de poluare a aerului înregistrat pe parcursul nopții de joi spre vineri în Capitală că nu au primit solicitări de intervenție de la nicio autoritate a statului român. Aceștia susțin că nu au fost sesizați nici de ISU că ar exista incidente de mediu care să necesite intervenția comisarilor pe teren.

“Avem o monitorizare a calității aerului care este reglementată de Leagea 104 care este în responsabilitatea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Noi Gardă de Mediu nu am fost sesizați de nicio instituție a statului român, în special de către ISU, că ar fi existat în această săptămână incidente de mediu, precum incendiile, care să necesite intervenția Gărzii de Mediu. Conform Legii, Agenția Națională pentru Protecția Mediului gestionează rețeaua națională de monitorizare a calității aerului care este reglementată prin Legea 104”, au explicat reprezentanții Gărzii de Mediu București care au subliniat, de asemenea, că precizarea valorile pe care le-a generat stațiile de monitorizare a calității aerului din București intră sub autoritea ANPM.

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că știe despre situația poluării din Capitală, iar comisarii Gărzii Naționale de Mediu sunt pe teren pentru a analiza cauzele poluării înregistrate pe parcursul nopții de joi spre vineri. La final aceștia vor comunica și opiniei publice care au fost rezultate și mai ales care au fost sancțiunile.

„În momentul de faţă, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren, fac verificări şi la final vor comunica şi opiniei publice care au fost rezultatele şi mai ales care au fost sancţiunile. Ceea ce ne dorim este ca astfel de episoade să nu se mai întâmple. Şi în cazul comunei Vidra şi în cazul acelor episoade care au fost mai multe au fost date şi sancţiuni. Avem în momentul de faţă anchete penale în curs în urma cărora sper ca fiecare dintre cei care se fac vinovaţi să răspundă în faţa legii. Din cauza unor astfel de accidente, poate de multe ori autorităţile publice locale nu au gestionat la momentul respectiv combaterea acelei probleme şi evident rezolvarea ei, cel mai mult au avut de suferit bucureştenii. Vreau să cred că instituţiile statului român îşi fac datoria, că vor duce mai departe aceste anchete şi cei care se fac responsabili şi vinovaţi să plătească”, a declaratCostel Alexe, la Digi 24, potrivitAgerpres.

Poluare a aerului neobișnuit de mare în Capitală

Aceste declarații au fost făcute în contextul în carenoaptea trecută, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri spectaculoase pentru poluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350%.

Cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru – 347% pentru poluarea cu PM 2,5 și 236% pentru poluarea cu PM 10. Depășiri spectaculoase s-au înregistrat și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10).

Și centrul orașului a fost poluat, dar mai puțin, de exemplu stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM10 și 122% pentru PM 2,5.