Sala Dalles, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu, la numărul 18, spațiu folosit ca librărie și spațiu de expoziții, se degradează pe zi ce trece.
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)a vrut să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește starea în care se află o parte din clădirea Dalles, cu ocazia unui tur ghidat cu structuristul Dragoș Marcu, președintele de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri. În cadrul acestuia s-a vorbit despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.
Evenimentul a avut loc, în mod excepțional, în interiorul clădirii deși, din motive de siguranță, spațiul Sălii Dalles rămâne în continuare închis publicului.
Vizitatorii îngrijorați de starea clădirii au putut observa cum apa se scurge din țevile de pe tavan, atât pereții cât și sistemele de încălzire sunt puternic degradate și tavanul de sticlă cu structură metalică stă să se prăbușească.
După ce s-a judecat timp de 15 aniMNAC și-a câștigat în instanță spațiul, dar acum s-a văzut târât într-un nou proces, pentru că o parte a spațiului a fost dat Academiei Române și nu poate face un plan pentru reabilitare. Mai exact lipsa de claritate a regimului de proprietate împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță. Muzeul, care este subordonat Ministerului Culturii, a contestat în instanță această decizie, dar procesul se tărăgănează.
Proprietarii sunt reticenți în ceea ce privește o nouă evaluare pentru că, dacă blocul va fi încadrat în categoria de risc seismic 1, valoarea apartamentelor ar scădea foarte mult, chiar dacă pe o perioadă scurtă de timp până la consolidarea parterului.
După ce a funcționat ca Librărie timp de 23 de ani, clădirea Dalles a devenit spațiu expozițional administrat de proprietarul ei, Muzeul Național de Artă Contemporană.
Schimbarea legislației după cazul Colectiv a făcut ca spațiul să fie declarat cu risc seismic 1 și să fie închis până la renovarea acestuia. O nouă expertizare a cădirii va fi destul de dificlă pentru că proprietarii blocului construit de comuniști deasupra se tem că și acesta va fi încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic 1, acum fiind în a doua categorie.
Deși Sala Dalles se califică în categoria construcțiilor care pot fi declarate Monument Istoric, ceea ce ar face ca reabilitarea să se poată face din Fonduri Europene, litigiile privind proprietatea întârzie procesul de desemnare căruia îi mai lipsește doar un act.
Clădirea Fundației “Ioan I. Dalles”, construită de Emil Prager, după planurile arhitectului Horia Teodoru, a fost inaugurată la 27 februarie 1932. După cum se arată în testamentul Elenei Dalles, pământul pe care se află acum clădirea, cât și o sumă de bani pentru construirea ei în scopul de a servi ca sediu al unei fundații, au fost lăsate Academiei Române.
În 1958, comuniștii au plasat în fața sălii un bloc, cunoscut azi ca blocul Dalles. Peste scările de la intrarea în sala din spate s-a ridicat un spațiu amplu la parter care acum aparține Muzeului de Artă Contemporană.
SALA DALLES ÎN RUINĂ