După respingerea României din consorțiul european „ELI”, cercetătorii sindicaliști din cadrul IFIN (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”) atrag atenția asupra faptului că demiterea fostului director general, Nicolae Zamfir, nu rezolvă problemele. Potrivit cercetătorilor, oamenii din anturajul lui Nicolae Zamfir, care au rămas în funcții, ar trebui, de asemenea, scoși din schemă. Astfel, România ar prezenta credibilitate la nivel european.
„Oamenii lui Zamfir au rămas în funcții. Era nevoie de o tranșare a problemelor, după demiterea lui Zamfir. Un cuvânt foarte greu l-a avut Ciuparu, unul dintre protectorii lui Zamfir”,a declarat pentru B1.ro George Epurescu, reprezentant al Federației Sindicale „Hermes”.
Mai mulți cercetători, demiși sau sancționați disciplinar de conducerea IFIN, sub egida lui Nicolae Zamfir, au câștigat deja în primă instanță.
„La 68 de ani, cu atât de multă putere, a Zamfir a trecut la multe abuzuri. Toate deciziile abuzive ale lui Zamfir au fost anulate de instanța de judecată. Federația (n.r. – sindicaliștii) a fost chemată și ea în instanță, iar Zamfir a pierdut. Astăzi avem foarte multe sentințe împotriva lui Zamfir, care probează în fapt că acolo vorbim despre o moșie proprie, în care omul se comporta ca un stăpân.Toate deciziile prin care au fost concediați sau sancționați oameni au fost anulate”, a declarat pentru B1.ro George Epurescu, reprezentant al Federației Sindicale „Hermes”.
După demiterea lui Nicolae Zamfir din fruntea IFIN, Nicolae Mărginean a preluat funcția de director general în cadrul IFIN. „Atmosfera de teroare” a încetat, dar incompetența oamenilor cu funcții-cheie ține pe loc proiectul, atenționează George Epurescu, cercetător în cadrul instituției de cercetare.
„A dispărut teroarea domnului Zamfir, oamenii au libertatea să cerceteze, nu mai sunt controlați minut cu minut însă, la nivel de management efectiv, nu există mari schimbări, pentru că se funcționează cu aceiași oameni, în aceleași funcții, cu excepția directorului general.
Poate că nu mai au aceeași forță, dar nu poți cu oamenii lui Zamfir, aleși pe criterii de obediență, nu pe competență,să rezolvi una dintre cele mai mari probleme ale științei actuale. De aceea, comunitatea europeană nu va accepta România în consorțiu, în condițiile în care proiectul se află într-o situație extrem de proastă, iar indicatorii nu sunt atinși. Noi suntem în pericol să returnăm banii, este un pericol care tinde spre iminent”, a precizatEpurescu.
Într-un comunicat de presă, sindicaliștii solicită premierului Florin Cîțu și ministrului USR-PLUS Ciprian Teleman demiterea din funcție a oamenilor-cheie din echipa lui Nicolae Zamfir.
„Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică solicită primului ministru și ministrului cercetării, inovării și digitalizării demiterea de urgenţă a secretarului de stat pentru cercetare Dragoș Ciuparu, co-autor al dezastrului de la ELI-NP și principalul oficial român care a ales să defăimeze comunitatea științifică europeană și membrii ELI-DC pentru a ascunde realitatea din interiorul IFIN-HH și ELINP.
Dragoș Ciuparu este responsabil, împreună cu Nicolae Zamfir și Gheorghe Bala, pentru eliminarea din IFIN-HH a cercetătorilor care aveau curajul să demaște jaful organizat al banilor europeni. Dragoș Ciuparu a emis în fals Ordine de ministru prin care îl elimina din componența Consiliului de administrație pe președintele Consiliului științific din IFIN-HH, membru de drept conform legii cercetării nr 324/2003. Ordinele de ministru emise, semnate de Dragoș Ciuparu, au produs efecte juridice, iar după mai multe luni de lupte în instanță, Tribunalul București a constatat că actele administrative care au stat la baza emiterii de către Dragoș Ciuparu a ordinelor de ministru nu există. Trioul penal Ciuparu-Bala-Zamfir este demascat astăzi prin sentințe judecătorești. Toate deciziile de sancționare emise de Nicolae Zamfir împotriva contestatarilor săi au fost anulate de instanțele de judecată.
Domnule prim-ministru, retezaţi curajos vârful ierarhiei care protejează grupurile infracționale ce conduc astăzi majoritatea institutelor naționale în complicitate cu funcționarii din minister. Protejați cercetătorii onești!”, notează Federația „Hermes” într-un comunicat de presă.
În opinia lui George Epurescu, România ar putea fi reprimită în cadrul consorțiului, dacă secretarul de stat și managementul de la IFIN, numit de către Nicoale Zamfir, va fi demis.
„Absolut, ar da credibilitate oficialilor, este semnalul căse vrea profesionalism. Altfel, cu Ciuparu în funcție, singura lui preocupare este sășteargăurmele cât de mult poate și săalunge cercetătorii”, a declarat cercetătorul.
Nicolae Zamfir și Dragoș Ciuparu au dezmințit acuzațiile sindicaliștilor. Fostul director IFIN și secretarul de stat au comentat pe marginea acestui subiect anul trecut.
Nicolae Zamfir a negat abuzurile pentru care este acuzat de sindicaliști.
„În Institut suntem 1.000 de oameni, în acest sindicat vreo 20 de oameni. Nu știu despre ce atmosferă de teroare vorbesc, pentru că nu mi s-au adresat direct. Nu a plecat nimeni, iar cei care se plâng de teroare, probabil că sunt cei care au încălcat niște reguli de securitate, de radioprotecție. Nu s-a tăiat niciun bonus și niciun salariu.
Noi suntem cel mai mare institut național, cu infrastructuri nucleare și trebuie să aplicăm legea întocmai. Dacă nu se aplică legea, e anarhie. Pentru că unii dintre ei nu și-au făcut datoria, au existat comisii de cercetare”, a declarat Nicolae Zamfir pentru B1.ro.
La rândul său, Dragoș Ciuparu a declarat că susținerea în funcție a lui Nicolae Zamfir nu se bazează pe camarademie, ci pe meritocrație.
„La ce se referă când spun ‘prietenie’? La faptul că apreciez un om pentru realizările pe care le are și tot efortul pe care l-a depus pentru țara asta? Eu altfel de prietenie nu am cu domnul Zamfir.
Ne cunoaștem și ne respectăm ca oameni de știință. Dacă atunci asta se numește prietenie, atunci da, suntem prieteni. Dincolo de asta, nu ne vizităm, nu ne serbăm împreună, nu facem revelioane și lucruri de genul acesta. Eu îl cunosc pe domnul Zamfir de o lungă perioadă de vreme și-l respect ca pe un om de știință de o foarte mare valoare. Nu este doar aprecierea mea, ci o apreciere generală în toată comunitatea științifică, la nivel național”, a declarat Dragoș Ciuparu pentru B1.ro.
Sorin Costreie, reprezentantul României în Adunarea Generală a ELI-ERIC și consilier al premierului Florin Cîțu, respectiv Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, cred că România nu va fi nevoită să rambursese fondurile și va fi acceptată în cadrul consorțiului. 2023 este termenul.
Investiția totală a proiectului se ridică la 356 de milioane de euro. Până în prezent, România a primit aproximativ 180 de milioane de euro.Fizicianul Nicolae Zamfir a condus IFIN în perioada 2004-2020.