EXCLUSIV // Ce se întâmplă dacă apar cazuri de coronavirus în școli. Avocat: „Primul care răspunde este directorul. Există posibilitatea închisorii până la 5 ani” / Sindicalist: „Răspunderea e împărțită cu accent pe școală”

EXCLUSIV // Ce se întâmplă dacă apar cazuri de coronavirus în școli. Avocat: Primul care răspunde este directorul. Există posibilitatea închisorii până la 5 ani / Sindicalist: Răspunderea e împărțită cu accent pe școală

EXCLUSIV // Noul an școlar este pe cale să înceapă în condiții sanitare speciale, având în vedere contextul creat de paandemia de coronavirus. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect aflat în dezbatere publică, referitor la normele care trebuie respectate pentru începerea cursurilor școlare, în condițiile epidemiei de Covid-19.

În acest proiect se arată că toate clasele de elevi trebuie aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, să fie montate separatoare transparente. De asemenea, în vederea păstrării distanţei fizice, fiecare copil îşi va păstra acelaşi loc în bancă pe tot parcursul prezenţei în clasă. Elevii vor purta mască de protecţie şi trebuie supravegheaţi în pauze pentru a păstra distanţa şi nu vor face schimb de obiecte personale.

Ce se întâmplă însă în situația în care normele nu sunt respectate și cum se împarte responsabilitatea? La această întrebare a răspuns pentru B1.RO avocatul Zeno Daniel Sustac, membru al Consiliului de Mediere. Potrivit acestuia, cea mai mare răspundere revine directorilor unităților școalre:

“Răspunderea penală este individuală. În primul rând trebuie să ne întrebăm cine răspunde dacă apare un caz de COVID în școală și de la acest caz se ajunge la răspândire și la propagarea largă a bolii. Principala responsabilitate, conform legii o au directorii de școală. Ei sunt reprezentanții legali ai unității de învățământ și trebuie să asigure respectarea normelor sanitare. Prevederile ascestea sunt trecute în Legea Educației Naționale, în articolul 97. În articolul 96 este prevăzută responsabilitatea Consiliului de Administrație din care fac parte părinți, profesori, reprezentanții administrației, ai părinților, ai cadrelor didactice și directorii”.

Cu toat acestea, avocatul Zeno Daniel Sustac a subliniat faptul că inclusiv părinții și profesorii au partea lor de responsabilitate în anumite situații concrete, atunci când vine vorba despre transmiterea noului coronavirus în unitatea de învățământ:

“Există răspundere penală pentru oricine. Părintele care știe că are copilul bolnav și îl duce în colectivitate răspunde penal. Profesorul care din proprie inițiativă spune că nu trebuie purtată masca în clasă, că nu trebuie respectate măsurile pentru că virusul nu există, că e o prostie, răspunde penal, dacă apar cazuri. Cea mai gravă răspundere este a directorilor. Oarecum sunt puși într-o situație ingrată pentru că deși sunt obligați și răpund pentru tot ce se întâmplă nu au instrumente prin care să controleze în proporție de 100% ce se întâmplă în unitatea școlară respectivă. Să spunem că au tot ce le trebuie, dezinfectant, plexiglas, distanțare, culoare, marcaje, triaj, se petrece totul ca la carte…dacă intervine un caz directorul răspunde penal”.

Va conta foarte mult în ceea ce privește împărțirea responsabilității, modul cum se vadesfășura cursurile:

“Aici ține mult de alegere. Dacă propunerea școlii către inspectorat este modelul hibrid, cel pe scenariul galben, atunci se mai disipă din potențialele probleme. Dacă se merge pe online, dispar aproape în totalitate. Dacă se vrea varianta cu prezență fizică, atunci apr probleme.Decizia nu o ia profesorul, decizia se face în felul următor: Inspectoratul Județean este cel care face o propunere către Comitetul pentru Situații de Urgență. Deci Inspectoratul se confruntă cu școala și propune o variantă. Comitetul pentru Situații de Urgență este cel care decide. Decizia se pierde cumva pe drum. Nu este o decizie individuală este o decizie colectivă, doar că răspunderea directorului este extrem de ingrată. Primul care răspunde este directorul. Există posibilitatea închisorii până la 5 ani. Sunt puși într-o situație ingrată. CumvasSe întoarce puțin reversul medaliei, e o funcție politică, dar răspunderea penală nu cunoaște culoare politică”,a subliniat avocatul Zeno Daniel Sustac.

La rândul său, Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a precizat pentru B1.RO că responsabilitatea va fi împărțită atunci când vvine vorba despre prevenirea transmiterii noului coronavirus între părinți și școală, cu accent pe școală:

“După cum arată normeletrimise de către Ministerul Sănătății privind găsirea unor soluții de trecere prin pandemie fără probleme și repornirea învățământului responsabilitatea revine în bună parte școlii, directorilor, consiliilor de administrație și familiei.

Ministerul Sănătății nu a spus că ar aduce în fiecare școală persoane care săs e ocupe de verificarea temperaturii, a condițiilorde respectare a normelor. Deci răspunderea este împărțită între familie și școală, cu accent pe școală.

Toți cei cu care am vorbit până acum despre materialul ministerului, consideră că Ministerul Sănătății s-a spălat pe mâini. Nu spune cum putem testa profesorii și elevii. Este greu să îi testăm pe toți. Copii sunt 2,8 milioane, studenți vreo 450.000, profesori, cadre didactice și personal auxiliar vreo 300.000. Facem aproape 4 milioane. Ministerul își dă seama că nu poate să testeze, deci nu are un astfel de obiectiv. Nu văd responsabilitatea Ministerului Sănătății”, a declarat Anton Hadăr.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)