EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele private din Capitală dacă intră în vigoare scenariul roșu: „Obligațiile și drepturile sunt aceleași”

EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele private din Capitală dacă intră în vigoare scenariul roșu: Obligațiile și drepturile sunt aceleași
Foto: Pixabay

EXCLUSIV // Capitala a devenit cea mai afectată zonă din cauza pndemiei de coronavirus. În București rata de incidență a ajuns deja la 2,31 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, foarte aproape de scenariul roșu, declanșat dacă rata de incidență atinge 3 cazuri la mia de locuitori.

Capitala ar putea ajunge în scenariul roșu dacă în următoarele două săptămâni se vor înregistra, în total, 6.455 de cazuri de coronavirus, reprezentând o medie de 461 de cazuri pe zi.

În cazul aplicării scenariului roșu, toate școlile ar urma să fie închise, iar orele se vor susține în sistem online. În plus, zone din Capitală ar putea fi carantinate.

În acest context, nu doar unitățile de învățământ din sistemul public vor intra în acest scenariu roșu, ci inclusiv școlile și grădinițele private, așa cum a explicat pentru B1.RO Christian Comșa, reprezentant al Asociației Școlilor Particulare.

Acesta a subliniat că se aplică regulile preăzute pentru scenariul roșu inclusiv pentru școlile și grădinițele private:

“Se aplică pentru toate unitățile. Până la urmă nu este o decizie, este în lege prevăzut acest lucru și se aplică pentru tot ce înseamnă învățământ”.

Inclusiv regulile din prezent referitoare la cele trei scenarii sunt valabile pentru unitățile de învățământ din sistemul privat:

“Sunt reguli aplicate întregului sistem de învățământ preuniversitar. Diferența aceasta stat-privat e doar la forma de proprietate a unității. Nu face niciun fel de diferență în rest. Obligațiile și drepturile sunt aceleași”.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri schimbarea scenariului de funcţionare pentru mai multe şcoli din Capitală. Astfel, 17 unități de învățământ din Capitală – între care colegiile Tudor Vianu, Spiru Haret, Mihai Viteazul – trec în scenariul roșu – cursuri exclusiv online – după ce au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Roxana Cercel, a declarat vineri că 17 şcoli din Capitală au trecut din scenariul galben în cel roşu pentru 14 zile.

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca în București să fie închise restaurantele în interior, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol, barurile, cluburile, cazinourile și sălile de jocuri de noroc. Mai mult decât atât, masca de protecție a devenit obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”