Vecinii maghiari au mari șanse să se vaccineze cu serul anti-COVID-19 creat de chinezi. Premierul Viktor Orban a solicitat evaluarea rapidă a serului zilele trecute, pentru a imuniza populația cât mai curând, intenție controversată la nivel european.
În România, campania de vaccinare a început cu stângul și de desfășoară în continuare cu probleme: platforma pentru programare prezintă sincope, comunicarea publică are lacune, iar numărul zilnic al persoanelor vaccinate rămânedestul de mic. De asemenea, numărul de doze care ajung în țară este la fel de modest, problemă cu care se confruntă și Ungaria, stat care și-a anunțat intenția de a suplimenta stocul cu serul chinezesc.
Reprezintă vaccinurile chinezești și rusești variante de luat în calcul și pentru România? B1.ro a discutat pe marginea acestui subiect cu mai mulți experți din domeniul medical.
Epidemiologul Emilian Popovici crede că România nu va urma exemplul Ungariei: „Nu am urmărit în mod deosebit ce studii au publicat chinezii și rușii privind eficacitatea și siguranța vaccinurilor pe care le-au produs. Noi suntem orientați spre vaccinurile cunoscute, spre Pfizer, Moderna, AstraZeneca, precum toate celelalte state membre ale UE. Nu avem orientare nici pentru vaccinul chinezesc și nici spre vaccinul rusesc”.
În opinia imunologului Radu Ciornei, șansele ca oamenii de știință din China și Rusia să dea chix sunt foarte mici. Totuși, din motive politice, o eventuală colaborare cu cele două state nu va fi posibilă, susține medicul: „Mi-ar trebui datele vaccinului ca să mă pot pronunța 100%. Nu se poate greși foarte tare, să existe niște reacții secundare extrem de puternice. Respectând etapele, ar putea fi folosit, dar totuși, nu am încredere în aceste țări, din motive politice șimai ales pentru modul în care sunt tratați oamenii de știință. Vedem cum China nu a primit oameni de știință din afară în Wuhan”.
Medicul infecționist Adrian Marinescu este, de asemenea, sceptic cu privire la cele două vaccinuri: „Nu sunt suficiente date în acest moment și atunci, este greu să te pronunți”.
În cazul în care Ungaria va primi „undă verde” din partea experților, vaccinul chinezesc ar putea fi utilizat pentru imunizarea în masă. Premierul Viktor Orban a explicat motivele pentru care este nevoit să acționeze în afara acordurilor UE.
„Motivul pentru care nu ne putem mişca mai repede cu vaccinarea populaţiei nu este acela că sistemul de sănătate ungar este incapabil să vaccineze în masă oamenii, ci penuria de vaccinuri.
Rata de vaccinare în UE este sub 1% din cauza faptului că aici nu există suficiente vaccinuri. Acum, în vremuri tulburi, sarcina este să obţinem un vaccin, în loc să arătăm cu degetul spre Bruxelles”, a declarat Viktor Orban.
Guvernul de la Budapesta a anunțat de joi faptul că a ajuns la un acord cu Sinopharm, pentru achiziționarea vaccinului chinezesc. Ungaria ar putea deveni primul stat membru din UE care ar folosi serul asiatic, o decizie „rebelă” având în vedere protocoalele blocului comunitar, anunțate de Ursula von der Leyen.
„Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”, a declarat Ursula von der Leyer în cadrul unei conferințe de presă susținută la Bruxelles.