Numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut puternic în ultimele săptămâni. Jumătate din totalul românilor infectați din martie până în prezent s-au recuperat, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, iar marea majoritate a celor care au decedat, au avut și alte boli (comorbidități).
Este cunoscut faptul că noul coronavirus accelerează diagnosticele deja prezente, fenomen ce conduce la deces. Un număr destul de mic al celor care mor cu COVID-19 figurează în evidența medicilor „fără comorbidități”. Doctorul Virgil Musta a dezvăluit cifrele și a subliniat importanța prevenției.
„Noi nu avem (n.r. – românii) cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic. Dacă s-ar întâmpla o dată pe an de exemplu, să efectuăm controale, s-ar descoperi din timp anumite afecțiuni.
Statistica arată în felul următor:Din 100 de pacienți, COVID-19 evoluează cu forme ușoare și medii, iar la 20 se dezvoltăcu forme grave. Dintre cei 20, 5-6% decedează, iar 93-95% sunt oameni cu comorbidități și restul, fără comorbidități”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1.ro.
Numărul tinerilor care ajung la Terapie Intensivă este destul de scăzut, însă măsurile de prevențenu trebuie neglijate, precizează medicul din Timișoara.
„Am avut tineri care au venit în spital fără simptomatologie, cu o stare bună de sănătate și în 48 de ore, au început să apară simptome. Au rămas în internare, apoi au mai dezvoltat alt simptom. După aceea, am constatat că dezvoltă o boală severă. Norocul lor a fost faptul că s-au aflat în spital și s-au putut lua măsuri din timp. Dacă se întâmpla acasă, ajungea ca alții, într-o situație gravă, când sunt declanșate anumite mecanisme și nu mai ai ce să faci”, a mai declarat Virgil Musta pentru B1.ro.