EXCLUSIV // Cât de ridicat este riscul de infectare cu noul coronavirus în sălile de fitness. Verdictul medicilor Virgil Musta și Adrian Marinescu

EXCLUSIV // Cât de ridicat este riscul de infectare cu noul coronavirus în sălile de fitness. Verdictul medicilor Virgil Musta și Adrian Marinescu
Foto: Hepta

După luni de zile în care sălile de fitness au fost închise din cauza crizei COVID-19, afacerile au început să se repună pe picioare. Incertitudinea continuă să planeze în societate, în condițiile în care numărul de infectări a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar peste 3 luni de zile începe „sezonul gripelor”.

Potrivit unei analize realizate de B1.ro în luna iulie, România se afla la coada clasamentului european din punct de vedere al numărului de teste efectuate, raportat la numărul populației. Numărul real al persoanelor infectate simptomatice și asimptomatice este oricum dificil de stabilit, iar medicii atrag atenția asupra faptului că în continuare, există zone și spațiicu potențial de infectare crescut.

Dr. Adrian Marinescu propune purtarea măștii și în sălile de fitness

Medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, crede că riscul de infectare în sălile de fitness este destul de crescut.

Sălile de fitness au un risc dovedit de infectare și asta pentru că sunt spații închise, riscul de infectare este în mod categoric, mai mare. În momentul în care folosești aparatul, nu porți mască și nu este corect din punct de vedere medical, dacă faci un efort fizic susținut. Pot exista măsuri, să te duci cu masca până la aparat, dar nu întotdeauna se respectă. Dacă vorbim despre situația actuală, cu o transmitere accelerată, riscul pentru spațiile închise, inclusiv în sălile de fitness, este mare. Drept dovadă, în momentul în care au fost luate măsurile de relaxare, sălile de fitness s-au deschis mai târziu.

Acum se pune problema ‘de ce nu se întorc măsurile?’. Este dificil de introdus noi măsuri, după atâtea luni grele. Și mai e un aspect, în acest moment nu este unitară problema, la nivelul României. Există niște ‘zone roșii’, în care ar trebui intervenit: Argeș, Dâmbovița, Brașov și chiar Constanța. În acest caz, sălile de fitness pot reprezenta o problemă reală”, a precizat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Medicul de la „Matei Balș” crede că purtarea măștii în sala de fitness ar fi o soluție pentru o scădere semnificativă a riscului de infectare cu noul coronavirus.

„Eu cred că dacă fiecare și-ar da foarte mult silința și ar ajunge să fie o rutină, s-ar putea face acest lucru. Sălile trebuie aerisite, aparatele igienizate. Știu că purtarea măștii în sală este un lucru greu, care presupune consum de energie, dar așa este corect. În momentul în care persoana respectivă este la aparat, trebuie să lucreze singură, să aibă o distanță corespunzătoare față de cei din jur și să scoatămasca în momentul în care folosește aparatul, efectiv. În momentul deplasării în sală sau la toaletă, ar trebui să se poarte mască.

Eu cred că la intrarea trebuie să fie măsurată temperatura și bineînțeles, dacă există simptomatologii, care pot fi niște viroze, care se manifestă prin tuse, strănut, ar trebui evitate astfel de spații. E o chestiune de spirit civic”, a declarat Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Dr. Virgil Musta: „Orice activitate se poate face, dacă se evaluează riscurile și se respectă regulile”

Doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, crede că activitățile fizice se pot desfășura fără probleme în spațiile închise, însă doar dacă se respectă regulile stabilite, în contextul epidemiologic.

„Ca în orice activitate într-un spațiu închis, dacă o persoană este contaminată, riscă să contamineze și pe ceilalți. Această contaminare depinde de mai mulți factori. De exemplu, de gradul de aerisire a încăperii, de suprafața încăperii. Există un dezavantajpentru această activitate,faptul că eintens producătoare de viruși. Practic, efortul fizic pe care-l faci, face să crească respirația și atunci, virusul vine de mai multe ori în organism.

Dacă faci controlul riguros al persoanelor care intră în sălile de fitness, dacă existădistanțare și posibilitatea aerisirii încăperii, se poate desfășura activitatea. Problema este că din dorița de a face bani, în anumite cazuri, se înghesuie oameni. Sălile de fitness nu sunt cele care au cea mai mare rată de contaminare, dar trebuie găsite soluții pentru fiecare activitate, cu risc ridicat de contaminare.

Orice activitate din țara asta se poate face, dacă se evaluează riscurile și se respectă regulile. Dacă oamenii ar înțelege că este necesar, obligatoriu să respecte regulile, nu ar mai avea probleme. Sunt mulți oameni care nu cred, care nu vor să creadă, care consideră că purtarea măștii este sub demnitatea lor sau cred că le afectează drepturile individuale. Trebuie luate măsuri. Altfel, situația va fi în scurt timp foarte tristă”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1.ro.

Medicul Virgil Musta crede că noi măsuri anti-COVID-19 vor fi introduse, treptat, dacă cifrele vor continua să crească.

„Este foarte probabil să apară noi măsuri, pentru că suntem pe un trend ascendent și devine îngrijorător numărul de cazuri, în special cele de la Terapie Intensivă. Riscăm ca foarte curând, să nu mai facem față, iar ca sistemul de sănătate să fie sufocat. Și atunci, sunt necesare luarea de măsuri foarte stricte, acolo unde există risc de împrăștiere a virusului. Nu cred că ar trebui făcute restricții generale, ci restricții localizate, pe principiul distanțării sociale, purtării măștii și igienizării tegumentelor”, a declarat dr. Virgil Musta pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`