EXCLUSIV // Cât de agresivă este noua tulpină de SARS-COV-2 și cât de eficient e vaccinul. Dr. Adrian Marinescu: „Mutațiile se petrec la orice virus și pot fi mai mult sau mai puțin stabile”

EXCLUSIV // Cât de agresivă este noua tulpină de SARS-COV-2 și cât de eficient e vaccinul. Dr. Adrian Marinescu: „Mutațiile se petrec la orice virus și pot fi mai mult sau mai puțin stabile
Dr. Adrian Marinescu / Foto: VideoMedicina.ro

Noua tulpină de SARS-COV-2 descoperită de curând, a determinat noi restricții în Marea Britanie. Odată cu noile mutații apar semne de întrebare și cu privire la eficiența vaccinurilor anti-COVID-19. Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a comentat pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

Noua tulpină de SARS-COV-2 se transmite mai ușor, atenționează medicul Adrian Marinescu.

„S-a discutat de câteva luni de zile despre o posibilă mutație a virusului. Ceea ce vedem astăzi în Marea Britanie nu este o variantă mai agresivă a virusului, dar are contagiozitate mari mare.Deja la cel de-al doilea val, vorbim despre o altăvariantă virală, care se transmite mai ușor. Nu sunt dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Britanie face notă separtă.

Mutațiile se petrec la orice virus și pot fi mai mult sau mai puțin stabile. Coronavirusurile, din care face parte SARS-COV-2, sunt virusuri clar, mai stabile decât marea majoritate a virusurilor, precum cele gripale. Din acest punct de vedere, pentru că sunt mai puține mutații, e mai ușor de obținut un vaccin”, a declarat Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu, despre noua tulpină de SARS-COV-2: „Timpul ne va spune în ce măsură vor influența aceste mutații”

Medicul de la „Matei Balș” nu neagă posibiitatea unui scenariu extrem, în care virusul să prezinte schimbări majore. Momentan, însă, situația este stabilă, ținută în observație de experți.

„Referitor la vaccin, momentan, nu trebuie să existe îngrijorări. Nu există dovezi care să arate că vorbim despre un virus mai sever. Timpul ne va spune în ce măsură vor influența aceste mutații. De aceea se face o monitorizare pentru eventualele surprize care ar putea să apară”, a mai declarat Marinescu.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, de laBioNTech și Pfizer, vor ajunge în România în periaoda 26-31 decembrie 2020. Prioritate la vaccinare vor avea cadrele medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările