EXCLUSIV // Care este stadiul vaccinului românesc anti-COVID-19

Publicat: 28 07. 2020, 17:58
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

În timp ce la nivel mondial se discută despre diferite vaccinuri anti-COVID-19 din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau China, nici România nu s-a abătut de la plan. Prof. dr. Mircea Ioan Popa, președinte al Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzinodin București, a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, în exclusivitate pentru B1.ro.

„Acest vaccin reprezintă în continuare un proiect de cercetare care a început să se deruleze și care sperăm să ducă la rezultatele pe care noi le țintim.

Dacă proiectul, respectiv vaccinul va fi validat, pentru producția efectivă de vaccin, vor fi necesare fonduri suplimentare. Dar subliniez, în prezent este vorba despre un proiect de cercetare, care nu duce instantaneu la un vaccin.Atât noi, cât și colegii de la Timișoara, țintim să ajungem la un rezultat pozitiv și pentru asta ne luptăm„, a declarat pentru B1.ro medicul specializat în microbiologie.

Dr. Mircea Ioan Popa (Institutul „Cantacuzino”): „Concluzii preliminare vom avea în 2020″

În 2020, medicii români vor ajunge la niște concluzii preliminare cu privire la serul românesc, a precizat medicul Mircea Ioan Popa.

„Este un pic devreme să discutăm despre stabilirea unui termen foarte precis. Concluzii preliminare vom avea în acest an. Mai multnu putem promite. În momentul în care rezultatele vor permite prezentarea acestora către public, vom comunica acest lucru, pentru că este o chestiune de interes general.În acest moment, testele urmează să înceapă. Mai există anumite animale care trebuie procurate din străinătate”, a mai declarat reprezentantul Institutului Cantacuzinopentru B1.ro.

Experții de la Institutul „Cantacuzino” sunt ferm convinși. Rămân în continuare la ideea că vaccinul ar trebui administrat intranazal.

„Da, dorim ca vaccinul să fie administrat intranazal, pentru că este un procedeu mult mai ușor de tolerat și ar putea duce la rezultate mult mai bune”, a mai declarat dr. Mircea Ioan Popa pentru B1.ro.

Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 3,5 milioane de lei, fonduri necesare doar pentru partea de cercetare. Pentru faza de producție a vaccinului, vor fi necesare investiții masive. Cercetători de la Institutul Cantacuzinoși Centrul OncoGen din Timișoara sunt entitățile implicate în dezvoltarea vaccinului.