EXCLUSIV // Câți bani oferă statul pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Explicații după acuzațiile potrivit cărora se obișnuiește declararea decesului din cauza noului coronavirus, chiar dacă moartea a survenit din alte motive

Publicat: 19 05. 2020, 19:07

În contextul pandemiei cu noul coronavirus mai multe zvonuri au apărut în spațiul public potrivit cărora, rudele persoanelor decedate din cauza COVID-19 din România ar primi un ajutor de înmormântare suplimentar. Potrivit speculațiilor, aceste facilități ar determina rudele celor decedați să declare decesul din cauza noului coronavirus, chiar dacă moartea a survenit din alte motive, fără nicio legătură cu virusul SARS-CoV-2. Unul dintre cei care au abordat acest subiect este avocatul Gheorghe Pipera care a scris pe pagina de Facebook că, din informațiile sale, pentru un deces obișnuit se acordă un ajutor de înmormântare de 2.500 de lei, în timp ce pentru un deces cauzat de COVID-19 se acordă 8.000 de lei. De asemenea, avocatul sugerează că există posibilitatea ca spitalele care tratează cazuri de infectare cu COVID-19 să primească mai mulți bani față de perioadele normale, bani care nu s-ar duce în dotări sau salarii motivante pentru cadrele medicale.

În aceste condiții B1.RO a dorit să afle care este situația reală în ceea ce privește ajutorul de înmormântare oferit rudelor persoanelor decedate din cauza COVID-19, precum și situația fondurilor oferite către spitalele care tratează fiecare pacient de COVID-19.

Rudele persoanelor decedate de COVID-19 nu primesc bani în plus pentru ajutorul de deces

Ioan-Petru Căprariu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii, în prezent director executiv în cadrul Casei Judeţene de Pensii Timiş, a precizat în exclusivitate pentru B1.RO că rudele persoanelor declarate decedate în urma infectării cu COVID-19 nu primesc suplimentar un ajutor de înmormântare. “Nu există o prevedere specială privind creșterea cuantumului ajutorului social. La ajutorul de deces nu se primește nimic în plus pentru că principiile sunt aceleași”, a declarat Ioan-Petru Căprariu.

Guvernul a mărit ajutorul de deces la data de 1 ianuarie 2020, astfel: asiguratului sau pensionarului îi sunt alocate 5.429 lei, cu 266 de lei mai mult decât în anul 2019, când se acordau 5.163 de lei. În ceea ce privește un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, sunt alocați 2.715 lei, cu 133 de lei mai mult decât în 2019, când se acordau 2.582 de lei.

De asemenea, inclusiv speculațiile privind posibilitatea ca rudele celor decedați să declare că moartea a fost cauzată de COVID-19 nu are un fundament real. Încă de la începutul pandemiei protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății. Cadrele medicale sunt cele care stabilesc pe baza rezultatelor autopisiei dacă decesul a avut loc în urma infectării cu noul coronavirus. În acest caz, trupul persoanei decedate nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat. Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

În ceea ce privește speculațiile referitoare la suplimentarea fondurilor primite de unitățile medicale care tratează pacienți infectați cu COVID-19, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a oferit mai multe detalii, la solicitarea B1.RO.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, detalii despre fondurile alocate spitalele care tratează cazuri de COVID-19

Ea a menționat în primul rând stimulentul financiar de risc în valoare de aproximativ 500 de euro, oferit cadrelor medicale aflate în linia întâi în lupta cu COVID-19.

“Este vorba despre stimulentul de risc pentru tot personalul medical din linia întâi care tratează, pune diagnostic, echipează, transportă pacienți infectați cu COVID-19. Sunt spitale în relații contractuale cu Casa, dar sunt și unități medicale, cum ar fi Unitățile de Primiri Urgențe sau Serviciile de Ambulanță, Direcțiile de Sănătate Publică care primesc acest stimulent de risc de la bugetul de stat. Toate sumele pentru acest stimulent vorr fi recuperate printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. Acesta este un stimulent, o recunoatere a eforturilor cadrelor medicale”, a explicat Oana Grigore.

De asemenea, aceasta a vorbit și despre fonduri suplimenatre acordate, în general spitalelor, pentru a face față luptei împotriva COVID-19.

“Spialele au primit bani suplimentari pentru programele și prioritățile de tratare a pacientului critic, pentru reactiv, medicamente, a materialelor sanitare necesare. Acestea sunt folosite în tratarea COVID-19. Au fost suplimentări de fonduri, 350 de milioane numai pentru tratarea pacienților critici, alți bani pentru testare sau pentru deschiderea laboratoarelor, existând un program național pentru decontarea testelor. Sunt mai multe fonduri alocate unităților sanitare”, a mai precizat Oana Grigore.

Speculații apărute în spațiul public privind un posibilajutor suplimentar oferit rudelor persoanelor decedate

Aceste informații răspund la speculațiile care au apărut în spațiul public referitoare la un posibil ajutor suplimentar oferit rudelor persoanelor decedate. Avocatul Gheorghe Piperea susține că decesele survenite în urma infectării cu COVID-19 ar fi remunerate printr-un ajutor de înmormântare cu o valoare de aproape trei ori mai mare față de un deces obișnuit. Tot el mai spune că rudele celor decedați primesc diverse oferte financiare pentru a declara decesul din cauza noului coronavirus, chiar dacă moartea a survenit din alte motive, fără infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

În plus, avocatul susține că bonusul promis cadrelor medicale care tratează persoanele infectate cu noul coronaviurs se lasă așteptat, în condițiile în care spitalele primesc mai mulți bani față de perioadele normale.

Absența unui ajutor pentru înmormântarea victimelor pandemiei COVID-19 în statele occidentale

De altfel, nici în statele occidentale nu se obișnuiește acordarea unui sprijin financiar pentru înmormântarea victimelor pandemiei de COVID-19. Este adevărat că în Marea Britanie există un program special destinat familiilor defavorizate, ale cărui fonduri au fost suplimentate substanțial, începând cu luna aprilie, însă acesta nu este dedicat cazurilor COVID-19. Funeral Expenses Payment este destinat familiilor britanice care au un venit redus pentru a plăti înmormântarea unei rude. Ajutorul însă prevede rambursarea unei părți din sprijinul financiar. În luna aprilie, suma accesată a crescut de la 700 de lire, la 1.000 de lire.

Nici în SUA nu există încă o formă de sprijin pentru aceste cazuri, deși în spațiul public este invocată această temă. Aproximativ 30 de state și teritorii au solicitat guvernului federar finanțarea pe măsură ce pandemia se răspândește în toată țara și familiile în dificultate cer ajutor pentru îngroparea morților lor. Finanțarea face parte din gama largă de programe de „asistență individuală” gestionate de Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență pentru a ajuta victimele dezastrelor. Însă, Donald Trump a limitat brusc ce tipuri de asistență poate oferi FEMA, iar agenția a declarat că solicitările lor sunt „în curs de examinare”, fără să ofere un răspuns clar.