EXCLUSIV // Alimentația în timpul pandemiei. Sfaturile specialistului pentru mese sănătoate înainte și după COVID-19
Alimentația sănătoasă și echilibrată contribuie zilnic la menținerea sănătoasă a organismului. În contextul pandemiei, este important ca oamenii să știe ce alimente le pot afecta sănătatea, dar mai ales ce produse sunt mai sănătoase și ce efecte benefice aduc asupra organismului.
Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când alegi să optezi pentru un stil de viață sănătos este săfaci diferența dintre o dietă de slăbit și un regim alimentar echilibrat. Excesele nu sunt niciodată o variantă sănătoasă sau benefică pentru niciunul dintre noi, iar în timp ele pot aduce mai multe dezavantaje și probleme.
Pentru a afla ce presupune un stil de viață și un regim echilibrat, dar mai ales ce alimente sunt indicate să consumăm,am discutat cu doctorul Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice:
Dieta de slăbit vs. un regim de viață sănătos: care este marea diferență
Există uneori, în rândul oamenilor, o confuzie între un stil de viață sănătos și un regim echilibrat și o dietă de slăbit. Însă, cele două tipuri de alimentație sunt total diferite, iar doctoral ne explică de ce:
Dr. Simona Carniciu: Un stil de viață sănătos nu este echivalentul unei diete de slăbit. Un stil de viață sănătos înseamnă să mănânci sănătos, să îți menții sănătate, iar corpul să se mențină într-o stare de sănătate cât mai bună și să te aproprii cât mai mult de programarea ta genetică ca și durată a vieții. Fiecare dintre noi este programat genetic să trăiască un număr de ani. În funcție de anumite cauze, la unii se scurtează mai mult sau mai puțin. Obiectivul unui stil de viață sănătos este să îi ajute pe oameni să se apropie cât mai mult de programare genetică.Starea de sănătatea și mai ales prezenta bolilor cornice este demonstrate în ultimii ani, a fi direct influențată de stilul de viață. Un stil de viață dezechilibrat favorizează apariția bolilor cornice și a complicațiilor acestora.Printr-un stil de viață sănătos, înțelegem de fapt echilibrul dintre o alimentație sănătoasă și echilibrată, mișcare și o sănătate mintală bună.
Un regim de slăbit sau o dietă de slăbit înseamnă acel regim alimentar combinat cu mișcarea sau fizioterapie care are scopul de a pierde din masa de grăsime a unui organism. Acesta poate să fie sau nu echilibrat din punct de vedere nutritional, dar având mult mai puține calorii sau în alte situații alte principia nutriționale, în așa fel în cât să se atingă obiectivul menționat.
Este bine pentru fiecare să observe ce stil alimentar are, să își păstreze un jurnal în care să menționeze alimentele, metodele de prepare și eventual cantitatea, dar mai ales orele la care se consumă. În acest fel, prin obervație să fie conștiente de riscurile care survin printr-un stil de viață nesănătos.
Alimentația în vremea pandemiei: ce să mâncăm și ce NU în vremea COVID-19
Așa cum este deja cunoscut faptul că există alimente benefice și mai ales sănătoase pentru organism, avem și produse pe care ar recomandat că nu le consumăm sau să le evităm pe cât posibil. Iată ce spune specilistul despre produsele care nu sunt recomandate, dar și alternative există și mai ales ce alimente sunt bune și ideale pentru un regim sănătos:
Dr. Simona Carniciu:De evitat în această perioadă sunt alimentele proinflamatorii și hipercalorice sau cu adaos de zahăr. Spre exemplu, alimentele procesate industrial cu adivi alimentari (conservanți, etc.), sucurile îndulcite, dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile și conservele. Acestea pot fi consummate ocazional și în cantități mici. Dulciurile făcute în casă sau cele vegane sunt mai sănătoase, dar nu înseamnă că au mai puțin zahăr sau conservanți. La orice produs dulce, chiar și înghețata de vară,ar fi bine să nu fie consumatzilnicși să fie într-ocantitate care să satisfacă doar pofta și să fie separate de orice masăprincipală.
În această perioadă, cele mai benefice alimente sunt acelea care au proprietăți antiinflamatorii, care pe lângă nutrienții importanți au și fitonutrienți, care sunt substanțe cu diverse acțiuni benefice în general, pentru organism (ani nflamatorii, anti-cancerigene, anti-îmbătrânire). Aceste alimente sunt reprezentate de fructe și legume și în cantitate moderată produse cerealiere integrale. Spre exemplu, fructele de pădure sunt cele mai bogate, piersicile și nectarinele, caisele și merele la rândul lor, prunele sunt bogate. Legumele intens colorate, precum sflecta roșie sau ardei roșu (fiind și una dintre cele mai bune surse de vitamina C), sau cele verzi (pătrunjel, castraveții).
Pe lângă indicațiile anterioare, pentru persoanele care au probleme cardiaceeste bine să evite alimentele bogate în sare și să nu adauge foarte multă sare în mâncare gătită. În cazul persoanelor diabetice,aceștia trebuie să se rezume la cantitățile recomandate în regimul necesar pentru diabet, cantitățile de fructe, leguminoase și produsele cerealiere inegrale, cu precauție consummate și alimentele bogate în grăsimi animale. Alimentația acestora ar fi bine să mai bogată în legume și verdețuri.
Regimul alimentar pentru persoanele care s-au infectat deja cu noul coronavirus
Este recomandat ca persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus sau se află în proces de recuperare să adopte un stil de viață sănătos. Alimentația echilibrată recomandată mai sus este valabilă și pentru aceștia:
Dr. Simona Carniciu:Aceeași dietă echilibrată este ideală și pentru persoanele care au fost infectate, sunt asimtomatice sau sunt în perioadă de recuperare, pentru a întări organismul. Având în vedere că infecția poate reapărea după câteva luni, este recomandată o prevenție eficientă.
Dr. Simona Carniciu,Medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice