EXCLUSIV // Alexandru Rafila, despre noul record al cazurilor de coronavirus: “Deschiderea școlilor a intensificat foarte mult circulația persoanelor și este normal să se înregistreze o creștere”

EXCLUSIV // Alexandru Rafila, despre noul record al cazurilor de coronavirus: “Deschiderea școlilor a intensificat foarte mult circulația persoanelor și este normal să se înregistreze o creștere”

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru B1.RO că noul record al cazurilor noi de coronavirus poate fi explicat inclusiv dacă ne raportăm la deschiderea școlilor, având în vedere că au trecut aproape două săptămâni de la începutul noului an școlar. Întrebat dacă Bucureștiul poate fi considerat cel mai mare focard e COVID-19 al țării, Alexandru Rafila a precizat că nu se poate face o astfeld e afirmație, în condițiile în care multe cazuri noi de coronavirus sunt explicate prin transmiterea comunitarp accentuată:

“Disutăm de transmitere comunitară. Focarele sunt cunoscute. Cunoaștem persoanele infectate, contactele acestor persoane pe care le putem identifica. Focarele sunt doar o parte din cazurile care se înregistrează, alte cazuri au legătură cu transmiterea comunitară, când boala se transmite fără să știm sursa ei, când avem contacte pe stradă sau în mijloacele de transport și ulterior se înregistrează un caz nou.

În mod evident sunt cele mai multe cazuri în București, mai exact 20% din cazurile înregistrate astăzi. Dacă sunt sau nu focare doar DSP ne poate spune”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă autoritățile ar trebui să introducă noi restricții, Alexandru Rafila a explicat care sunt condițiile pentru astfeld e mpsuri restrictive:

“Restricțiile ar trebui să țină cont de două elemente: unde se înregistrează mai multe cazuri, despre ce fel de localități vorbim, dacă există o transmitere comunitară intensă și al doilea element este legat de persoanele care se îmbolnăvesc, dacă marea majoritate sunt în rândul tinerilor sau sunt și persoane vârstnice care trebuie internate în secțiile de terapie intensivă. Lucrurile astea trebuie judecate împreună cu autoritatea de sănătate publică locală și deciziile trebuie să țină cont de acești factori și să fie luate pentru a limita cât mai puțin activitățile economice și sociale. Trebuie un echilibru între măsurile care privesc sănătatea publică și funcționarea isntituțiilor șia a ctivităților economice”, a precizat Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat faptul că este normal să se înregistreze o creștere a cazurilor de coronavirus, în contextul în care au fost redeschise școlile în România iar acest lucru a intensificat gradul de circulație al persoanelor:

“Cu siguranță deschiderea școlilor a intensificat foarte mult circulația, interacțiuniledintre persoane și este normal să se înregistreze o creștere. Se înregistrează în toată UE. Rămâne de văzut cât de mare va fi amplitudinea acestei creșteri și cât timp va dura, dacă va dura până spre sfârșitul anului sau intrăm într-o zonă de stabiliatte. Oricum, suntem la 10-12 ile de la deschiderea școlilor și numărul de cazuri a crescut semnificativ, nu doar astăzi, dar avem și duminică un număr mare de cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie