Evoluția coronavirusului în timpul sezonului cald. Alexandru Rafila remarcă o schimbare radicală la nivel mondial

Evoluția coronavirusului în timpul sezonului cald.  Alexandru Rafila remarcă o schimbare radicală la nivel mondial

Începe deja să se vadă cum va evolua noul coronavirus în timpul anotimpului clad, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Potrivit acestuia, evoluția arată că odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul infectărilor cu Covid-19, dar crește în emisfera sudică.

Creştere record a numărului de infectări cu coronavirus în Africa de Sud

În timp ce vara îți face simțită prezența în emisfera nordică și numărul cazurilor de Covid-19 scade simțitor de la o zi la alta, țările aflate la polul opus marchează o creștere accentuată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.Africa de Sud a anunţat duminică 1.160 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cel mai mare număr zilnic raportat de la primul caz înregistrat în luna martie.

Potrivit profesorului Rafila, “sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze”. Acesta a mai declarat la Digi24 că nu trebuie însă lăsată jos garda.

“Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul essential.

Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni”, a explicat Alexandru Rafila.

Dacă luăm măsurile corecte, al doilea val de infecții cu coronavirus va veni mai târziu și va fi mai mic

Totuși, un al doilea val de Covid-19, anticipat de mai toți medicii lumii, ar putea fi nesemnificativ, spune doctorul Alexandru Rafila. El declara înainte de starea de alertă, în data de 8 mai, că dacă vor fi respectate măsurile de distanțare socială și după încheierea stării de urgență, al doilea val de infecții cu coronavirus în România va veni mai târziu și va fi mai mic.

„Al doilea val (n.r. – de infecții cu coronavirus) va veni în funcție de cum ne organizăm noi. Dacă luăm măsurile corecte, al doilea val va veni mai târziu și va fi mai mic”, spunea Rafila.

Rafila recunoaște că restricțiile specifice crizei COVID-19 nu pot fi prelungite la nesfârșit

ProfesorulAlexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, pentruB1 TV, în urmă cu câteva zile, că a remarcat un fenomen interesant în România: media cazurilor de coronavirus înregistrate zilnic a scăzut, deși oamenii sunt tot mai prezenți pe străzi.

Totodată el a spus că „nu putem continua la infinit cu izolarea”.

“O măsură administrativă nu trebuie să ne schimbe comportamentul învățat”, a spus Rafila pentru B1 TV.

S-a întâmplat un fenomen – sunt bucuros că s-a întâmplat, dar încă nu știu care e cauza – de patru zile suntem într-o scădere sensibilă a numărului de cazuri și avem o medie de 200 pe zi. Nu s-a întâmplat deloc, sau poate a fost vreo excepție de vreo zi în care s-a testat mai puțin. Dar nu am avut niciodată serie de patru zile cu medie de 200 de cazuri. Vedem dacă e o întâmplare sau acest trend se menține. Sunt oarecum surprins de această evoluție, că în ultima perioadă lumea a fost mai prezentă pe străzi. Sunt curios ce va fi perioada următoare”, a spus expertul.

Acesta a mai precizat că în stabilirea măsurilor de relaxare graduală a restricțiilor trebuie luate în calcul două elemente: unul ține de sănătatea publică, iar celălalt de economie.

„Probabil decizia reluării activității a ținut cont de aceste considerente. Lucrurile nu pot continua la infinit cu izolarea. Trebuie încet, încet să revenim la viața normală. Cred că de două luni lumea a învățat și majoritatea știu despre distanțarea fizică, folosirea măștii și spălatul pe mâini. Sunt trei măsuri simple, la care se adaugă evitarea aglomerațiilor. E o perioadă de învățare și cred că aceste două luni au fost suficiente”, a mai punctat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”