Evită umbra acestui copac în zilele toride. Ce efecte negative poate avea asupra sănătății

Evită umbra acestui copac în zilele toride. Ce efecte negative poate avea asupra sănătății
Foto: Freepik

Nucul, arbore faimos și plăcut, e asociat cu oamenii pentru umbră în zilele calde sau gustul nucilor. Totuși, credința că statul sub nuc nu e sănătos are susținere științifică. Substanțele chimice eliberate pot avea efecte negative.

De ce nu e bine să stai sub un nuc când e caniculă

Statul sub un nuc nu este recomandat din cauza unei substanțe chimice numite juglonă, eliberată de nuci. Aceasta poate provoca iritații ale pielii și reacții alergice la expunere. De asemenea, juglona poate afecta sistemul digestiv și ficatul, cauzând dureri abdominale și diaree în cazul consumului excesiv de nuci afectate. Petrecerea timpului sub coroana unui nuc expune la riscul de a inhala gazul toxic, cu potențiale efecte cancerigene în cazul inhalării în cantități semnificative.

Totodată, este important de menționat că și coaja verde a fructelor de nuc prezintă anumite pericole. Aceasta conține în mod specific polifenoli, compuși care pot cauza colorarea și pătarea mâinilor și a pielii, generând iritații neplăcute, scrie Playtech.ro.

Pe lângă acest aspect, datorită concentrației crescute de iod din frunzele nucului, există un risc potențial de inflamare a mucoasei nazale în cazul expunerii îndelungate. Aceasta poate conduce ușor la episoade de dureri de cap și tuse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`