Secretariatul de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a organizat miercuri, la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din București, un eveniment comemorativ în amintirea elevului Erou – Martir, Marius Bodo, victimă a Revoluției din decembrie 1989.
În cadrul evenimentului a fost inaugurată o placă comemorativă in amintirea acestuia, în prezența membrilor familiei eroului, a profesorilor, a elevilor, a revoluționarilor și a oficialităților.
Cu toții au adus un omagiu lui Marius Bodo, care în data de 21 decembrie 1989, când a izbucnit Revoluția la București, a plecat de la liceu însoțit de 8 colegi și de profesorul de tehnologie pentru a participa la Baricada de la Inter unde au strigat „Liberate te iubim, ori învingem ori murim!”
Vizibil emoționată, sora lui Marius Bodo, a spus că evenimentul înseamnă recunoaștere și un strop de dreptate pentru suferința pe care a îndurat-o fratele ei și apropiații acestuia:
“Fratele meu la Revoluție avea doar 15 ani și jumătate. Era practic părintele nostru. Noi eram trei frați, deja orfani de ambii părinți. A plecat la baricada de la Universitate cu stindardul să ne obțină un viitor mai bun, să luptăm pentru libertate și să ne fie bine nouă ca cetățeni. În momentul izbucnirii Revoluției aveam 13 ani, mai aveam un frate mai mic cu un an. Acesta și-ar fi dorit ă fie prezent, dar muncește în Franța pentru un trai mai bun pentru că în România nu are cum să îl obțină.
Revoluția ne-a lăsat încă o dată orfani. Despre Marius pot să vă spun că era un tânăr adolescent minunat. Ajuta pe toată lumea, nu conta dacă îl cunoștea sau nu îl cunoștea, chiar dacă era prieten sau necunoscut, bătrân sau tânăr. Era vesel, era plin de viață. Pe scurt, un tânăr minunat. Pentru noi viața lui nu a încetat nici până în acest moment. Încă îl simțim prezent. Abia astăzi se simte că s-a făcut și pentru el puțină dreptate”.
Pe data de 22 decembrie ’89, pe Marius l-a străpuns un glonț în piciorul drept și astfel colegii de școală l-au cărat la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”.
Abia în anul 2008, frații copilului Erou aveau să afle din dosarul aflat la Parchetul Militar că acesta „a fost împușcat în abdomen” în timp de se afla internat în spital, de către „un terorist neidentificat”.
Prezent la eveniment, secretarul de stat Mihai Iulian Dodu s-a adresat tinerilor elevi precizând că exemplul eroului Marius Bodo este o lecție de demnitate:
„Să nu uite că libertatea costă vieți și sacrificiul făcut de acești copii, pentru că Marius Bodo nu este singurul, nu a fost în zadar. Este o lecție de demnitate pentru fiecare român. Marius Bodo poartă imaginea unui erou autentic. Să plece din școală, cu profesorul său în Piața Universității și să strige libertate este sigur un erou autentic. Din păcate poate noi suntem responsabili pentru ceea ce avem după 34 de ani. Avem peste 1.200 de eroi, sute de răniți, mii de închiși, ăsta este tributul libertății”.
Secretarul de stat Mihai Iulian Dodu a mai spus că proiectul privind comemorarea eroilor căzuți la Revoluție va continua:
„Este un proiect pe care l-am deschis împreună cu Marian. Vom continua în fiecare școală generală sau liceu acolo unde avem eroi, Secretariatul de Stat își va face treaba până la capăt să îi cinstim măcar cu o tușă pentru generațiile ce vin, măcar cu câteva rânduri pe care voi cei tineri să le citiți când intrați în liceu și să nu uitați că libertatea a costat vieți. Ei au strigat: vom muri și vom fi liberi!”