Evaluarea Națională 2024. Ce trebuie să faci dacă vrei să depui contestație

Evaluarea Națională 2024. Ce trebuie să faci dacă vrei să depui contestație
Sursa foto: Shutterstock

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024 au fost afișate miercuri, 03 iulie. Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că la Limba Română 77,6% dintre candidați au obținut note peste 5, iar la Matematică – 68,7%.

Ce trebuie să faci dacă vrei să depui contestație

Ca în fiecare an, elevii nemulțumiți de nota obținută pot depune contestație.

De precizat este faptul că nota aflată după contestație este cea finală, fie că este una mai mică, fie că este una mai mare. Absolvenții de gimnaziu trebuie să aibă în vedere că după ce vor depune contestația, nu vor mai putea face nimic pentru a schimba nota de după contestație, scrie Cancan.

Astfel, elevii au la dispoziție două zile în care se vor depune contestații. Mai exact, în zilele de 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00).

Aceștia pot depune hârtia completată fie la centrul de examen, fie o pot transmite prin intermediul mijloacelor electronice.

Cererea de contestație trebuie completată, semnată, apoi depusă sau transmisă. Elevii trebuie trebuie să semneze și o declarație-tip în care se menționează că au luat la cunoștință nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Totodată, documentele trebuie semnate și de părinții elevului sau de reprezentanții săi legali.

Notele finale, după contestații, vor fi publicate pe data de 9 iulie 2024.

Concluziile Ligiei Deca după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională 2024

„Este anul în care Evaluarea Națională se digitalizează”, a spus ministrul.

Ministrul a mai afirmat că la fiecare probă au fost prezenți aproape 153.000 de candidați și 8.300 la proba maternă.

Deca s-a referit la digitalizarea examenului, punctând că au fost implicați peste 21.000 de profesori asistenți și că, pentru prima dată, evaluatorii au fost instruiți direct de la Ministerul Educației în fiecare dintre centre.

„După ce se va termina și examenul de Bacalaureat, vom colecta feedback și vom continua îmbunătățirea platformei și metodologiilor. (…) Pentru noi, a fost un an foarte important pentru a vedea cum funcționează o astfel de evaluare la scară largă”, a mai susținut Deca.

Întrebată ce s-a întâmplat cu cei 16.000 de elevi care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională, deși ar fi trebuit, ministrul s-a referit la elevii corijenți, cu situația neîncheiată sau repetenți, dar și la olimpicii care oricum intră la orice liceu doresc.

Ministrul Educației a mai precizat că vor „lua în discuție ca textele de Evaluare să fie mai aproape de experiența elevilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`