Top 5 județe cu cele mai mici note la Evaluarea Națională 2020
Rezultatele la Evaluare Națională 2020, cel mai important examen susținut până acum de foștii elevi de gimnaziu, au fost afișate luni, 22 iunie.
Astfel că,în topul județelor cu cele mai mici note la Evaluarea Națională 2020 conduce Dolj, cu 31 de elevi care au luat nota 1, urmat de Dâmbovițași Argeș.
Top 5 județe cu cele mai mici note la Evaluarea Națională 2020
1. Dolj – 31 de candidați au înregistrat nota 1
2. Dâmbovita – 22 de elevi au avut media 1
3. Argeș – 18 elevi auavut media 1
4. Tulcea și Teleorman – 16 elevi au avut media 1
5. Brașov – 14 elevi au avut media 1
În cazul în care elevii nu sunt mulțumiți de notele luate și consideră că meritau mai mult, aceștia pot depune contestaţii în zilele de 22 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 şi 23 iunie, între orele 8:00 – 12:00, iar afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor se va face în data de 27 iunie 2020.
Rezultatele la Evaluarea Națională 2020, anonimizate
În acest an, pentru a susține Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie, s-au înscris peste 172 de mii de absolvenți ai clasei a VIII-a potrivit Ministerului Educației și Cercetării. Dintre aceștia, peste 16.000 sunt din municipiul București.
Nota obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80%din calculul mediei pentru admitere la liceu.
În 2020, rezultatele la Evaluarea Națională 2020 au fost anonimizate, aceasta fiind o premieră în istoria României.
Care este procedura pentru depunerea contestațiilor la Evaluarea Națională 2020
Pentru contestațiile la Evaluarea Națională 2020, elevii semnează, alături de părinți, o declarație-tip, în care menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.
Fiecare lucrare contestată este reevaluată și notată de câte doi profesori. Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se precizează în metodologie.
Mai mult, contestațiile pentru Evaluarea Națională 2020 pot fi depuse atât la secretariatul școlii la care au dat examenul, cât și online, prin mijloace electronice.
În acest caz, cel online, candidaţii completează, semnează şi transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora.
Când va avea loc sesiunea specială
În contextul pandemiei de coronavirus, ministerul Educației a decis să organizeze și o a doua etapă a Evaluării Naționale.
La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au avut afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, au fost spitalizaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.
Astfel că, mai mulți elevi vor susține Evaluarea Națională în cea de-a doua sesiune, respectiv 22 iulie – 4 iulie.