UPDATE, 17 iunie, ora 11 // Au apărut subiectele la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale 2020.Este al treilea test al examenului de capacitate, după cel la Limba și Literatura Română, respectiv cel la Limba Maternă.
Sursă:EduPedu
Absolvenții claselor a VIII-a au dat miercuri, 17 iunie, proba la Matematică. Programa de examen a inclus doar materia predată de profesori până la terminarea primului semestru din acest an școlar. Asta deoarece epidemia de coronavirus a forțat mutarea orelor în online, lucru ce i-a afectat grav pe copiii din mediile defavorizate. Ministerul Educației a anunțat că 250.000 de elevi vor primi tablete, dar abia la începutul viitorului an școlar. Nu este exclus ca orele să se țină la distanță și din septembrie, dacă se confirmă temerea privind izbucnirea unui al doilea val de infectări cu COVID-19. Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că la nivelul ministerului sunt luate în calcul mai multe scenarii cu privire la reluarea cursurilor din toamnă.
Examenul la Matematică începe la ora 9.00, iar subiectele vor apărea la scurt timp după ce elevii vor fi deja în sălile de clasă. B1.RO le va publica imediat ce acestea vor fi transmise de Ministerul Educației.
Pe 18 iunie, urmează proba la Limba şi literatura maternă, pentru școlarii care au studiat această disciplină. Rezultatele vor fi afișate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Tot atunci, până în ora 20.00, și pe 23 iunie, în intervalul 08.00 – 12:00, elevii pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 27 iunie.
Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat se desfășoară în acest an în condiții cu totul deosebite, din cauza epidemiei de coronavirus. Autoritățile au luat măsuri speciale pentru a preveni răspândirea infecției. Astfel, școlile au primit milioane de măști de protecție, dar și dezinfectant. În interiorul unităților au fost stabilite trasee speciale de intrare/ieșire, pentru evitarea aglomerației. Medicii vor fi și ei prezenți, iar intrarea în școli se va face doar după verificarea temperaturii și organizat, cu respectarea distanțării sociale.
În fiecare sală de clasă va fi un număr maxim de 10 elevi, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a mai afirmat că lucrările elevilor vor fi corectate în sistem încrucișat în alte județe.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne, a susținut că riscul de răspândire a bolii nu va fi putea fi complet eliminat, dar va fi mult mai mic decât dacă aceste măsuri nu ar fi aplicate.
Autoritățile au decis ca, anul acesta, să fie organizate și sesiuni speciale la Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru elevii care, la prima sesiune, sunt în carantină sau în izolare la domiciliu, au probleme de sănătate sau temperatură peste 37,3 grade.
Cei care au apucat la prima sesiune să dea câteva probe nu vor mai fi nevoiți să le repete la a doua.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări că absolut toți elevii vor avea șanse egale, tocmai de aceea organizează sesiunile speciale înainte de repartizarea computerizată la licee, respectiv înainte de admiterea la facultăți.