Evaluare Națională 2020. Subiectele care au picat la Limba și literatura română

Publicat: 15 06. 2020, 05:15

UPDATE // Au apărut și subiectele pe care le-au întâlnit elevii români, luni, în cadrul primei probe de la Evaluarea Națională 2020, cea dedicată Limbii și Literaturii Române.

Evaluarea Națională 2020 a început, luni, cu proba la Limba şi literatura română. Elevii au avut de rezolvat mai multe subiecte, care le-au testat cunoștințele dobândite până la terminarea primului semestru din acest an școlar. Materia din semestrul al doilea nu a fost inclusă în programă, dat fiind că orele s-au desfășurat în condiții speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. Cursurile s-au ținut online, fapt ce a pus serioase probleme elevilor din zonele defavorizate. 250.000 de copii ar urma să primească tablete, dar abia la începutul următorului an școlar.

Ce subiecte au picat la Evaluarea Națională 2020, proba Limba și literatura română

Examenul la Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale începe la ora 9.00, iar subiectele vor apărea la scurt timp după ce elevii vor fi deja în sălile de clasă. B1.RO le va publica imediat ce acestea vor fi transmise de Ministerul Educației.

Calendarul primei sesiuni de Evaluarea Națională 2020:

  • 15 iunie: Limba şi literatura română
  • 17 iunie: Matematică
  • 18 iunie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
  • 22 iunie: Afișarea rezultatelor (până la ora 14:00)
  • 22 iunie (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00): Înregistrarea contestațiilor
  • 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.

Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat au loc în condiții speciale,din cauza epidemiei de coronavirus

Pentru a fi evitată răspândirea COVID-19, autorităție au luat măsuri speciale pentru desfășurarea examenelor de anul acesta. Milioane de măști au fost achiziționate și trimise școlilor din țară. De asemenea, unitățile de învățământ au și dezinfectant, atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini. Intrarea în școli se va face doar după verificarea temperaturii și organizat, cu păstrarea distanțării sociale. În interiorul unităților au fost stabilite trasee speciale de intrare/ieșire, astfel încât să fie evitată aglomerația. Medicii vor fi prezenți în școli.

Condițiile de dezinfectare a claselor și aerisirea sălilor sunt obligatorii, se arată într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

În ciuda acestor măsuri extraordinare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că riscul de răspândire a bolii nu va fi putea fi complet anulat: „Risc zero nu există. Mereu există un risc, dar e mult mai mic”

Pe 10 iunie, ministrul Monica Anisie a dat asigurări că lucrările elevilor vor fi corectate în sistem încrucișat în alte județe. Decizia a fost luată în urma unei conferințe la care luat parte inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din fiecare județ.

Sesiuni speciale pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Anul acesta sunt organizate și sesiuni speciale la Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru elevii care, la prima sesiune, sunt în carantină, izolare la domiciliu, au probleme de sănătate sau temperatură peste 37,3. Ministrul Educației a precizat că școlarii care au apucat la prima sesiune să dea câteva probe nu vor mai fi nevoiți să le repete la a doua.

Calendarul sesiunii speciale de Evaluarea Națională 2020:

  • 22-26 iunie: înscrierea candidaților
  • 29 iunie: Limba și literatura română
  • 30 iunie: Matematică
  • 1 iulie: Limba și literatura maternă
  • 2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
  • 2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
  • 4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Cum s-ar putea organiza noul an școlar

Monica Anisie a mai declarat că, dacă temerile experților se adeveresc și va izbucni un nou val de infectări, atunci elevii ar putea veni prin rotație la școală, din toamnă.

Aceasta a precizat că mai multe scenarii sunt luate în calcul la nivelul Ministerului Educației, admițând că sistemul de învățământ românesc nu are infrastructura necesară pentru a exista mai multe clase, dar cu mai puțini elevi. În acest moment, clasele sunt suprapopulate, cu peste 30 de școlari. Pentru a fi prevenită răspândirea COVID-19, ar trebui să existe un număr maxim de 10 elevi într-o clasă.

Anisie a invocat, totodată, situația din alte țări, în care copiii învață în containere sau corturi special amenajate.