UPDATE, 19 mai, ora 15 // Ministerul Educației a publicat baremul de corectare pentru a proba la Limba și literatura maternă din cadrul Evaluării Naționale, ce este rezervată elevilor aparținând minorităților naționale și care a presupus examene la italiană, maghiară, rromani, sârbă, slovacă și ucraineană.
Evaluarea Națională 2020 se încheie joi, cu proba rezervată elevilor aparținând minorităților naționale care au învățat în limba maternă. Examenul de Limba și literatura maternă începe la ora 9:00, iar absolvenții de clasa a VIII-a au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele. La Evaluarea Națională se susțin examene la șapte limbi materne: maghiară, germană, sârbă, slovacă, italiană, ucraineană și rromani, iar B1 RO vă prezintă baremul de corectare conform Ministerului Educației. Amintim că generaţia anului 2020 are parte de o sesiune aparte, cu multe restricţii datorate crizei sanitare declanşate de coronavirus.
La Evaluarea Națională se susțin examene la șapte limbi materne: maghiară, germană, sârbă, slovacă, italiană, ucraineană și rromani.
Ministrul Educației, Monica Anisie a anunțat că Lucrările elevilor de la examenele naționale vor ficorectate însistem încrucișat în alte județe.
Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare, respectând următoarele criterii:
-formulare clară a subiectelor: exprimarea trebuie să fie clară, precisă și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională
-nivel mediu de dificultate
-subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de 120 de minute
Baremul de corectare la examenul la Limba și literatura maternă din cadrul Evaluării Naționale 2020, care începe la ora 9.00, va fi făcut public de Ministerul Educației la scurt timp după ce elevii vor intra în clase, odată cu publicarea subiectelor.
B1.RO va publica baremul de corectare imediat ce acesta va fi transmis de Ministerul Educației.
În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:
– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
– Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
– Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:
– se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen(pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
– intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
– se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
– În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.
Vor fi două sesiuni ale examenului de Evaluare Națională 2020din cauza epidemiei de coronavirus, a decis Ministerul Educației.
15 iunie: Limba şi literatura română
17 iunie: Matematică
18 iunie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
22 iunie: Afișarea rezultatelor (până la ora 14:00)
22 iunie (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00): Înregistrarea contestațiilor
23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.
Sesiunea specială de Evaluarea Națională este pentru elevii care, la prima sesiune, sunt în carantină, izolare la domiciliu, au probleme de sănătate sau temperatură peste 37,3. Ministrul Educației a precizat că școlarii care au apucat la prima sesiune să dea câteva probenu vor mai fi nevoițisă le repete la a doua.
22-26 iunie: înscrierea candidaților
29 iunie: Limba și literatura română
30 iunie: Matematică
1 iulie: Limba și literatura maternă
2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)