Europa votează: Votul de duminică decide care vor fi politicienii din Parlamentul European. Ursula Von der Leyen e dispusă să colaboreze cu extrema dreaptă

Europa votează: Votul de duminică decide care vor fi politicienii din Parlamentul European. Ursula Von der Leyen e dispusă să colaboreze cu extrema dreaptă
Foto: Hepta - DPA Images / Philippe Stirnweiss

Europenii își aleg politicienii care îi vor reprezenta în viitorul Parlament European, într-un vot care a început joi, în Olanda și care se încheie duminică seara. Mizele sunt deosebit de importante. Aproximativ 373 de milioane de europeni cu drept de vot vor alege 720 de reprezentanți, cu 15 mai mulți decât data trecută dar mai puțini decât cei 751 de eurodeputați care făceau parte din Parlament înainte de Brexit.

Olanda a deschis alegerile, joi

Rezultatele arată că la vot a participat 47% din electoratul olandez iar partidul de dreapta PVV a fost cel mai mare câștigător al serii, cel puțin conform sondajului la ieșirea de la urne, sărind de la un loc la șapte – dar coaliția Verzi-Socialiști a trecut în față cu opt locuri, conform sondajului la ieșirea de la urne.

Vineri, secțiile de votare din Irlanda au fost deschise între orele 7.00 și 22.00. Țara alege 14 eurodeputați.

Republica Cehă a deschis, de asemenea, vineri, urnele pentru un scrutin de două zile. Țara alege 21 de eurodeputați. Secțiile de votare au fost deschise între orele 14.00 și 22.00 pe 7 iunie și între orele 8.00 și 14.00 pe 8 iunie.

Letonia a deschis secțiile de votare sâmbătă între orele 9.00 și 20.00. Țara alege nouă membri ai Parlamentului.

Tot sâmbătă, Malta a votat între orele 7.00 și 22.00. Fiind una dintre cele mai mici trei țări din UE, aceasta alege doar șase deputați. Pot vota persoanele în vârstă de 16 și 17 ani.

Slovacia a deschis urnele de la ora 7.00 la 22.00. Ea alege 15 eurodeputați.

Italia a început votul de două zile. Fiind a treia țară ca mărime din UE, aceasta alege 76 de deputați. Secțiile de votare se deschid pe 8 iunie, între orele 15.00 și 23.00, și pe 9 iunie, între orele 7.00 și 23.00. Toți ochii sunt ațintiți asupra prim-ministrului Giorgia Meloni și asupra faptului dacă, în discursul său postelectoral, va da indicații cu privire la sprijinul grupului său politic Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), care a fost curtat de Ursula von der Leyen și Marine Le Pen.

Super duminica alegerilor pentru Parlamentul European

Austria deschide urnele. Țara alege 20 de membri. Orele de deschidere a secțiilor de votare variază: Cele mai multe sunt deschise de la 7.00 la 17.00; municipalitățile mai mici se închid la prânz. Cei cu vârste de 16 și 17 ani pot vota. Partidul Libertății, de extremă dreapta, este pregătit să câștige.

Belgia votează între orele 8.00 și 14.00; votul electronic este posibil până la ora 16.00. Este vorba de un scrutin triplu – la nivel european, federal și regional – iar votul ar putea schimba dramatic viitorul țării, pe măsură ce votul flamand-naționalist crește în regiunea nordică Flandra. Belgia alege 22 de eurodeputați. Votul este obligatoriu; tinerii de 16 și 17 ani vor vota pentru prima dată la alegerile europene.

Bulgaria votează între orele 7.00 și 20.00. Alege 17 deputați în cadrul unui vot obligatoriu pentru toți cetățenii cu drept de vot. În aceeași zi, țara organizează alegeri naționale.

Croația votează, cu secțiile de votare deschise între orele 7.00 și 19.00. Această țară alege 12 membri ai Parlamentului European.

Cipru votează între orele 7.00 și 18.00. Vom urmări dacă Fidias Panayiotou, un influencer online în vârstă de 24 de ani, va fi una dintre cele șase persoane pe care Cipru le trimite în Parlamentul European.

Danemarca votează între orele 9.00 și 20.00. Acesta alege 15 membri. Votul se rezumă la un referendum privind Partidul Social-Democrat al premierului Mette Frederiksen și partenerul său de coaliție Venstre.

Alegerile din Danemarca sunt marcate de un atac care a avut loc vineri seara asupra premierului Mette Frederiksen, acre i-a provocat o entorsă cervicală.

În Estonia are loc ziua oficială a alegerilor, chiar dacă votul a început pe 3 iunie. Ea alege șapte eurodeputați. Secțiile de votare sunt deschise între orele 9.00 și 20.00. Estonia se mândrește cu votul electronic: oamenii pot vota de acasă, de pe computer.

Finlanda votează între orele 9.00 și 20.00. Alege 15 deputați. Sondajele sugerează că alegătorii vor susține răspunsul liniștit, dar hotărât al Partidului Coaliției Naționale (NCP) al premierului Petteri Orpo la agresiunile vecinului din est, Rusia.

Franța votează de la ora 8.00, iar urnele sunt deschise cel mai devreme până la ora 18.00. Țara alege 81 de deputați. Toți ochii sunt ațintiți asupra performanței Raliului Național de extremă dreapta și a liderului său Jordan Bardella – este posibil să fie cel mai mare partid național de extremă dreapta în ceea ce privește numărul de membri ai Parlamentului European – și asupra cât de jenant va fi rezultatul pentru președintele Emmanuel Macron.

Germania votează între orele 8.00 și 18.00. Fiind cea mai mare țară din UE, aceasta alege 96 de membri. Pot vota persoanele în vârstă de 16 și 17 ani. În ultima linie dreaptă a campaniei, uciderea unui ofițer de poliție, inundațiile din sudul țării și o criză pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) trag alegătorii în tot felul de direcții.

Grecia votează. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 și 19.00. Aceasta alege 21 de membri. Votul este obligatoriu, iar vârsta minimă de vot este de 17 ani. Partidul ultranaționalist de extremă-dreapta Soluția Greacă ar urma să obțină de două ori mai multe voturi decât la alegerile de anul trecut, consolidându-și rolul de „băiat rău” al politicii grecești.

Ungaria votează între orele 6.00 și 19.00. Aceasta alege 21 de eurodeputați. Premierul Viktor Orbán și partidul său Fidesz au bombardat rețelele de socializare cu reclame politice online. De urmărit cu atenție rezultatele contracandidatului Péter Magyar și ale Partidului său Respect și Libertate, care a galvanizat alegătorii anti-guvernamentali.

Lituania votează de la ora 8.00 la 20.00. Alege 11 membri.

Luxemburg votează. Cetățenii pot vota între orele 8.00 și 14.00. Votul este obligatoriu în această țară, care alege doar șase eurodeputați. Candidatul lider al social-democraților, Nicolas Schmit, votează în Luxemburg în cursul dimineții.

În Polonia, secțiile de votare sunt deschise între orele 7 și 21. Țara alege 53 de deputați. Este o cursă strânsă între Platforma Civică, aflată la guvernare, și Partidul Lege și Justiție (PiS), de dreapta, dar este, de asemenea, al treilea vot important pentru polonezi în ultimele luni.

Portugalia votează între orele 8.00 și 20.00, alegând 21 de membri. Votul tinerilor din Portugalia este înclinat spre dreapta.

România votează de la ora 7.00 la 22.00 (dar, dacă ajungeți înainte de ora 22.00, puteți vota până cu un minut înainte de miezul nopții). România alege 33 de membri ai Parlamentului European.

Slovenia votează de la ora 7.00 la 19.00, alegând nouă membri. Guvernul a încercat să lupte împotriva numărului scăzut de participanți la vot programând un triplu referendum privind moartea asistată, consumul de canabis și votul preferențial la alegerile generale în același timp cu votul pentru UE.

Spania votează între orele 9.00 și 20.00. Fiind a patra țară din UE ca mărime, aceasta alege 61 de membri. Rezultatele din Spania vor fi importante pentru cursa pentru ocuparea posturilor de conducere care va urma alegerilor, în contextul în care vicepremierul socialist Teresa Ribera va face campanie pentru a conduce politica ecologică a UE, iar centrul-dreapta va susține ferm candidatura lui von der Leyen pentru un al doilea mandat.

Suedia votează între orele 9.00 și 20.00, alegând 21 de membri.

Parlamentul european înclină mult spre dreapta

Alegerile din acest an ar putea marca o basculare politică spre dreapta. Acest lucru ar putea înseamnă că în următorii cinci ani s-ar putea reduce importanța acordată priorităților de mediu ale UE cu un accent mai mare pentru industrie, securitate și agricultură.

De asemenea, poziția față de migrație s-ar putea înăspri sensibil.

Von der Leyen, membră a Partidului Popular European de centru-dreapta, considerând că ar putea avea dificultăți în asigurarea unei majorități clare cu parlamentarii de centru-stânga și liberali, lasă deschisă posibilitatea de a colabora cu grupul de extremă-dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), „în funcție de componența Parlamentului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112