Marea Britanie este cea mai recentă țară care a înaintat către legalizarea practicii controversate, dar tot mai populare a morții asistate.
Recentul vot al Marii Britanii de a trece la legalizarea morții asistate reprezintă un moment istoric pentru țară – dar oglindește și o tendință mai cerută în Europa, anunță Politico.
Țările sunt pe cale să-și liberalizeze legile pentru a extinde opțiunile de sfârșitul vieții care să includă eutanasia și sinuciderea asistată.
Pentru unii experți, cea mai recentă poziție din Marea Britanie reflectă ceea ce este o tendință în creștere și inevitabil în rândul țărilor din Europa de Vest.
Diverse forme de moarte asistată sunt deja legale în Austria, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția.
„Nu se va întâmpla în toate țările deodată, dar mai ales în Europa de Vest și Europa de Nord, dacă nu există legi încă disponibile, va exista un îndemn de a avea astfel de legi”, a spus Martin Buijsen, profesor de drept al sănătății la Universitatea Rotterdam. „Cred că este inevitabil.”
Dar pentru alții, există îngrijorări că legile existente sunt deja împinse dincolo de scopul lor și se tem că această încercare lentă spre moartea asistată, care este norma, ar putea duce la vătămări – în special a persoanelor vulnerabile.
În Elveția, de exemplu, utilizarea recentă a unei capsule sinucigașe a stârnit controverse și a dus la mai multe arestări, în timp ce în Țările de Jos, tinerii cu probleme de sănătate mintală își iau viața în mod legal cu ajutorul statului.
„Nu am văzut nicio jurisdicție în care practica să nu se fi extins, nici o singură jurisdicție”, a spus Theo Boer, profesor de etică a sănătății la Universitatea Teologică Protestantă. „Poate prin impunerea unor criterii cu adevărat stricte putem încetini expansiunea… dar ele nu vor împiedica extinderea.”
În Marea Britanie, aceasta a fost a doua încercare a țării de a aplica o astfel de lege. De data aceasta a ținut cont de lecțiile de la prima sa încercare eșuată (făcând condițiile mai restrictive).
În cazul eutanasiei, un medic îi administrează unui pacient un medicament fatal pentru a-și pune capăt în mod deliberat viața; în timp ce pentru sinuciderea asistată pacientului i se prescriu legal medicamente letale pe care trebuie să le ia singuri pentru a-și pune capăt propriei vieți.
În câteva dintre țările care au legalizat moartea asistată, numărul persoanelor care au folosit această metodă pentru a-și pune capăt vieții este în creștere. În 2023, 9.068 de persoane au murit din cauza morții asistate în Olanda – 5,4% din decese în acel an. Aceasta este în creștere cu 4% față de 2022 și cu 87% față de 2013.
În mod similar, în Belgia au fost 3.423 de cazuri de eutanasie în 2023, în creștere cu 15% față de anul precedent și incluzând 3,1% din totalul deceselor din țară.
Olanda și Belgia au fost primele țări europene care au legalizat eutanasia în 2002.
Unii au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de oameni care aleg să-și pună capăt vieții, avertizând guvernele care dezbat legi similare să fie conștiente de acest fenomen.
„Ceea ce am văzut nu a fost doar creșterea numărului – ceea ce pentru mine a fost un semn că nu mai era ultima excepție, ultima soluție – dar a devenit din ce în ce mai mult o modalitate implicită de a muri”, a spus Boer. „Pe lângă cifre, am observat o extindere a patologiilor care stau la baza cererilor de eutanasie.”
Boer a susținut inițial legea olandeză privind eutanasia și a fost membru al comitetului olandez de examinare a eutanasiei. Dar de atunci a devenit un critic deschis al acestei legi și a avertizat alte guverne care dezbat proiecte de lege similare despre posibilele „efecte secundare”.
Numărul tot mai mare de pacienți – în special tineri – cu tulburări de sănătate mintală care mor prin eutanasie a provocat, de asemenea, dezbateri aprinse în Olanda, a spus Buijsen. Numărul de eutanasii pentru pacienții cu tulburări psihice s-a dublat în ultimii cinci ani, de la 68 la 138. Dezbateri similare apar în jurul cazurilor de minori și pacienți cu demență, a spus el.