Europa: Noua variantă de Covid se răspândește rapid. Ce spun experții

Europa: Noua variantă de Covid se răspândește rapid. Ce spun experții
Sursa Foto: Pixabay.com

Noua variantă de Covid XEC, detectată prima dată în Germania, se răspândește rapid în Europa. Aceasta ar putea deveni dominantă, conform experților, care consideră că XEC este „abia la început” atât global, cât și în SUA.

Prezentă în 11 țări europene

Subvarianta a fost raportată în cel puțin 11 țări europene după apariția în Germania, dar până acum nu întrunește criteriile pentru a fi o variantă de îngrijorare sau interes, scrie Euronews.

Varianta XEC este un hibrid al subvariantelor anterioare omicron KS.1.1 și KP.3.3, care este în prezent dominantă în Europa. Dar mutațiile XEC l-ar putea ajuta să se răspândească mai ușor în această toamnă, au declarat experții.

Cu toate acestea, nu îndeplinește încă criteriile pentru a deveni o variantă de îngrijorare sau de interes pentru autoritățile de sănătate publică, potrivit unui purtător de cuvânt al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

„Un număr foarte limitat de detecții XEC a fost raportat până în prezent”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată varianta XEC la Berlin în iunie și de atunci a fost detectată în cel puțin 11 țări europene și alte patru din întreaga lume.

Până acum, XEC reprezintă cel puțin 1% din toate probele secvențiate din Slovenia, Belgia, Germania și Țările de Jos, conform datelor institutului nonprofit Scripps Research din SUA, actualizate la începutul acestei luni.

De asemenea, a fost identificat în Regatul Unit, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania, arată datele Scripps.

Datele de secvențiere vin cu unele avertismente

Eșantioanele virale supuse secvențierii genomice nu reflectă întotdeauna cazurile reale din comunitate și laboratoarele nu secvențiază la același ritm.

Aceasta înseamnă că tulpinile care apar în datele de secvențiere „s-ar putea să nu reprezinte adevărata prevalență a mutațiilor în populație”, spune Scripps Research .

Chiar și așa, poate oferi indicii timpurii despre cum evoluează virusul, oferind cercetătorilor și agențiilor medicale timp să decidă dacă sunt necesare contramăsuri specifice, cum ar fi vaccinuri modificate sau recomandări de sănătate publică.

Experții consideră că vaccinurile existente împotriva COVID-19 ar trebui să fie eficiente împotriva variantei XEC.

ECDC recomandă vaccinarea înainte de sezonul de iarnă, având în vedere că protecția scade în timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`