Europa este plină de gripă aviară, spune Dănuț Pale (ANSVSA) în contextul focarului depistat în apropiere de România: „Există un plan de combatere. Fermierii sunt instruiți în acest sens” (VIDEO)

Publicat: 26 04. 2022, 14:53
Actualizat: 26 04. 2022, 15:56
Foto simbol: Pixabay

Dr. Dănuț Pale, vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a vorbit despre focarul de gripă aviară care a fost depistat la o fermă din zona ungară Bekes, la mai puțin 10 kilometri de frontiera cu România, și a precizat că există deja un plan de combatere, iar fermierii sunt instruiți în acest sens.

„Suntem în teren, dar să știți că aceste alerte sunt de anul trecut”, a declarat oficialul, marți, la Talk B1 cu Aneta Sângeorzan.

Dănuț Pale (ANSVSA), pe B1 TV, despre focarul de gripă aviară depistat în Ungaria, în apropierea frontierei cu România

„În acest moment, îngrijorarea trebuie să nu fie atât de mare, deoarece în structurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor există un plan de combatere. Fermierii sunt instruiți în acest sens, au planuri de biosecuritate (…). Colegii noștri de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-au deplasat pe teren. Avem la 19 kilometri de graniță două ferme de creștere a găinilor, de ouă, și niște incubatoare pentru pui, de carne. Prin urmare, suntem în teren, dar să știți că aceste alerte sunt de anul trecut. Europa este plină, din păcate, de gripă aviară.

România a făcut față, prin măsurile de prevenire, am avut primul focar, ca să spun așa, la o lebădă prin decembrie 2021, a mai fost ceva prin luna februarie, tot așa, la o pasăre de baltă în Ialomița și, mai nou, am avut un focar de gripă aviară la Giurgiu (…), acolo s-au sacrificat toate păsările și focarul a fost stins”, a punctat oficialul.

El a explicat că este vorba despre un virus gripal „care afectează păsările, dar în același timp poate infecta și specii de mamifere”.

„Dacă vă aduceți aminte, în 1997 a apărut prima dată în Asia această problemă și a creat o panică destul de dură, să zic așa, în lume, iar în România, în Uniunea Europeană, în 2005 am avut de-a face cu primul focar de virusul gripei aviare la Ceamurlia de Jos, în județul Tulcea”, spune Dănuț Pale.