Europa va avea nevoie de 10 ani înainte de a fi pe deplin pregătită să se apere, a declarat pentru BBC șeful celei mai mari firme de apărare din Germania, Rheinmetall. Armin Papperger a spus că stocurile de muniție sunt în prezent „goale”.
El a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite a cancelarului Olaf Scholz la o ceremonie de înființare a fundației pentru o nouă fabrică majoră de producție de arme.
Au fost prezenți și ministrul Apărării Boris Pistorius și prim-ministrul danez Mette Frederiksen. Comentariile vin la o zi după ce comentariile candidatului la președinția americană Donald Trump au declanșat o nouă alarmă în Europa.
Rheinmetall a declarat că va investi peste 300 de milioane de dolari în noua unitate. În cele din urmă, se așteaptă să producă 200.000 de cartușe de artilerie anual.
Papperger a spus că ar fi nevoie de „mult timp” pentru a se pregăti împotriva unui „agresor care vrea să lupte împotriva NATO”.
„Vom fi cât de cât pregătiți în trei, patru ani – dar pentru a fi cu adevărat pregătiți, avem nevoie de 10 ani”, a spus el.
„Trebuie să producem 1,5 milioane de cartușe [de muniție] în Europa”, a adăugat Papperger. El a spus că o mare cantitate de muniție europeană a fost trimisă în Ucraina, lăsând puțin pentru stocurile europene.
Cancelarul Scholz a refuzat inițial să spună dacă este îngrijorat de comentariile lui Trump, spunând că este „absolut sigur” că NATO este „de maximă importanță” pentru SUA, Canada și țările europene.
Mai târziu, marți, el a postat pe X, fostul Twitter, descriind comentariile lui Trump drept „iresponsabile și periculoase”.
Europa a investit mai mult în apărare în ultimii doi ani, spune dr. Claudia Major de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
„Dar dacă suntem foarte sinceri, știm că în acest moment, într-un conflict convențional, europenii nu sunt capabili să se apere fără sprijinul Statelor Unite”, a adăugat ea.
Prețul acțiunilor Rheinmetall a crescut constant de la începutul războiului din Ucraina. Trecutul Germaniei atârnă greu asupra acestei dezbateri, deoarece rearmarea a dus la conflicte catastrofale în secolul al XX-lea.