Românii sunt cei mai optimiști europeni, dacă este să ne luăm după rezultatele celui mai recent Eurobarometru. La începutul lunii octombrie a fost realizat al treilea sondaj privind opiniile și emoțiile europenilor, de la debutul epidemiei de coronavirus.
Rezultatele au arătat că europenii susțin pe deplin ca acordarea fondurilor UE statelor membre să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. Sondajul mai arată că europenii vor ca UE să aibă mai multă putere în gestionarea pandemiei. Europenii își doresc un buget mai mare pentru depășirea efectelor epidemiei și mai bine de jumătate dintre respondenți susțin că mare parte din sume ar trebui cheltuite pe sănătatea publică, redresarea economică și schimbările climatice.
La sondajul de la începutul lunii octombrie au fost evaluate și stările și opiniile europenilor, în contextul epidemiei de coronavirus.
Rezultatele au arătat că 56% dintre respondenții români au susținut că starea lor este caracterizată de optimism. În Estonia și Portugalia, procentul a fost de 50%. Cei mai mulți pesimiști sunt în Franța și Cehia, ambele state fiind puternic afectate de al doilea val al epidemiei de coronavirus. Doar 29% dintre respondenții cehi au spus că sunt optimiști și doar 25% dintre francezii chestionați.
Încrederea a fost sentimentul invocat de respondenții din Olanda (32%), Finlanda (32%) și România (31). Cel mai puțin invocată a fost în Spania (8%) și Cipru (7%).
Disponibilitatea de a ajuta a fost cel mai mult aleasă de respondenții din Slovenia (30%) și Austria (26), iar cel mai puțin în Franța (7%).
42% dintre respondenții din Grecia au spus că frustrarea este sentimentul care îi caracterizează. 41% dintre cei chestionați în Irlanda au spus același lucru. În Lituania, în schimb, doar 4% dintre cei care au participat la sondaj au spus că simt o frustrare.
Neajutorați se simt 40% dintre spaniolii și 34% dintre ungurii chestionați. Procentele cele mai scăzute aici se înregistrează în Grecia (8%) și Portugalia (8%).
35% dintre francezii care au participat la sondaj și 30% dintre greci, respectiv maltezi au spus că frica le descrie cel mai bine starea de spirit. La polul opus, doar 9% dintre bulgari, letoni și lituanieni au spus că le e frică.
Furia a fost sentimentul ales de 28% dintre greci și 27% dintre slovenii chestionați. Acest sentiment a fost cel mai puțin invocat în Portugalia (9%).
Analizând rezultatele în ansamblu, arată Eurobarometrul, se pare că emoțiile pozitive au fost cel mai mult invocate de respondenții din Bulgaria, Estonia, Austria și România. Sentimentele negative predomină în Spania, Grecia și Franța.