Spitalele din România sunt pline de nereguli. În mai bine de jumătate din instituţiile medicale s-au înregistrat probleme, de la raportarea eronată a cazurilor tratate, la secţii de chirurgie în care se fac 10 operaţii pe lună. Datele au fost făcute publice de ministrul Eugen Nicolăescu, cel care-i acuză pe managerii de spitale de lipsurile din sistem. Aceştia au la dispoziţie cel mult două săptămâni să elaboreze un plan de redresare.
Spitalele consumă cele mai multe fonduri din sistemul sanitar din vina unui management defectuos, spune ministrului Eugen Nicolăescu. Practic, din bugetul Ministerului Sănătăţii, de 22,4 miliarde de lei, 8,4 miliarde au mers către spitale, adică peste 30 la sută. Cauzele sunt internările nejustificate pe care le fac medicii, dar şi faptul că managerii trec un indicator de performanţă al spitalului mai mare decât cel real, pentru a putea primi bani.
Totodată, spune ministrul Sănătăţii, sunt secţii de chirurgie în care se fac 10 operaţii pe lună. Iar la nivel naţional, 12 la sută dintre pacientii externati sunt reinternați. Pe lista neagră a ministerului sunt spitale precum cele din Bolintin Vale, Slobozia, Târgu Neamț, sau Spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc.
„Dacă am fi foarte foarte serioși, ar trebui domnilor directori de la aceste spitale să plecați pe loc, direct în arest”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Toţi managerii de spital au fost avertizaţi că vor primi sancţiuni grave din partea ministerului, în cazul în care nu vor putea trimite planurile de reconfigurare a reformei din spitale. Termenul limită stabilit de Eugen Nicolaescu – 20 februarie ca să reconfigureze planul de reformă. Tototadă, mninistrul a spus că va încerca limitarea numărului de mandate al managerilor de spital, la cel mult două consecutive a câte trei ani.