Eugen Iancu (tatăl unei victime din Colectiv): Procurorii sunt complici la crimă, judecătorii vor să-i scoată nevinovați pe angajații statului. E o nesimțire… Sunt oameni nevăzuți care direcționează marile procese (VIDEO)

Eugen Iancu (tatăl unei victime din Colectiv): Procurorii sunt complici la crimă, judecătorii vor să-i scoată nevinovați pe angajații statului. E o nesimțire... Sunt oameni nevăzuți care direcționează marile procese (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl unuia dintre tinerii care au murit în tragedia din octombrie 2015, a declarat luni, pentru B1 TV, că, probabil, există oameni ”nevăzuți” care direcționează marile procese. Altfel nu-și explică de ce după ani și ani încă nu s-a făcut dreptate în dosare precum dosarul Revoluției, Mineriadei, 10 August sau Colectiv.

Cât privește marele dosar „Colectiv” și celelale două mai mici legate de tragedie, Iancu a susținut că procurorii sunt practic complici la crimă, prin faptul că nu-și fac treaba, iar judecătorii au demonstrat că unicul lor scop e să-i scoată nevinovați pe angajații statului.

Eugen Iancu a mai declarat că niciun român nu va fi în siguranță până când nu se vor pronunța condamnări, deci până când angajații statului nu vor fi conștienți că dacă nu-și fac treaba, vor plăti pentru asta.

Declarațiile au fost făcute în cadru Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan, în contextul în care luni, 3 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa sentinţa definitivă în dosarul mare „Colectiv”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Iancu, despre dosarul „Colectiv”

„Dacă ar fi să ne luăm după ce se întâmplă de la începutul procesului… Să nu uităm că am avut un judecător care efectiv și-a bătut joc în primii doi ani de dosarul ”Colectiv”, acum avem doi ani de când tot tărăgănăm și scopul, după ce a fost o primă condamnare în care fiecare parte găsită vinovată a fost condamnată la niște ani de închisoare, acum, de aproape doi ani, vedem că judectorii au un singur scop – să scoată angajații statului din grupul celor care ar trebui condamnați.

După șase ani și cu 65 de morți, ar fi trebuit să avem deja procesul încheiat. Din păcate, vedem că toate procesele de grup din România nu se mai termină. Se găsesc tot felul de motive pentru a se prelungi. Sincer, la asta mă aștept – să avem un alt viitor termen. Sunt curios ca toată lumea să văd ce se întâmplă”, a declarat Eugen Iancu, pentru B1 TV.

Ce spune Iancu despre celelalte două dosare „Colectiv” care zac la Parchete: „Mi se pare că e o nesimțire… E înfiorător”

Încă două dosare mai există, cel referitor la îngrijirile medicale acordate tinerilor răniți în incendiu și dosarul intervenției pompierilor în club.

„Acolo e vorba e o plângere penală pe care noi am făcut-o în noiembrie 2016 și care până acum, după cinci ani și jumătte aproape, încă nu a început un proces.

De fapt, dosarele zac undeva în sertarele procurorilor. Inițial, totul a fost la Parchetul General. După ce a apărut înregistrarea aceea cu pompierii și toată intervenția pompierilor, partea militară, tot ce ține de pompieri, a trecut la Parchetul Militar, unde, la fel, nu se întâmplă nimic. Iar de la Parchetul General nu mai știm absolut nimic de vreo trei ani. Acolo nu se mai întâmplă nimic. Mi se pare că e o nesimțire… E înfiorător.

Când ai 37 de morți în spital, știi clar că șapte zile nu s-a permis deplasarea răniților din spitalele țării, știi clar că condițiile din spital au ucis, știi clar că decizia de a nu fi acordat un tratament corect răniților a aparținut mediului politic și decidenților de atunci, iar tu, ca procuror, să nu faci nimic, eu consider asta complicitate la crimă”, a mai spus Iancu.

Lipsa dreptății ne omoară. La propriu

„Pentru că nu se iau măsuri, pentru că vinovații nu sunt condamnați, viața noastră e pusă în pericol zi de zi în orice spațiu public din țara aceasta.

Nu cred că statul român prin cei care decid sau sunt acolo undeva, nevăzuți, și care direcționează cumva procesele astea… că nu pot să cred că avem doar judecători și procurori atât de ticăloși să nu se gândească că poate au și ei copii a căror viață poate fi pusă în pericol.
Eu cred că totul e direcționat de undeva. Poate mă faceți nebun, dar altfel nu-mi pot imagina. Iată că dosarul 10 August, Revoluției, Mineriadei, Colectiv, toate dosarele zac. Nu poți să condamni un angajat al statului – asta mi se pare că e decizia!

Ca orice părinte al cărui copil moare în condiții neclare, liniștea va fi când voi aveam răspunsurile și condamnații.

Eu i-am iertat, dar nu vreau să se mai întâmple astfel de lucruri, să mai aud la știri că viața noastră (e pusă în pericol). Îmi doresc ca toată lumea responsabilă să-și facă treaba. Asta nu se va face decât când vom avea condamnări, când fiecare va ști că dacă nu-și face treaba răspunde”, a mai declarat Eugen Iancu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`