Ești în străinătate și ai rămas fără acte? Iată ce trebuie să știi neapărat

Ești în străinătate și ai rămas fără acte? Iată ce trebuie să știi neapărat
Sursa: Freepik

Românii care obișnuiesc să călătorească în străinătate trebuie să știe ce au de făcut în cazul în care rămân, din diferite motive, fără documentele din țară. Fie că le pierd, se deteriorează sau le sunt furate actele, atunci când cetățenii cunosc pașii care trebuie să-i urmeze în situațiile amintite, pot fi scutiți de stres, cheltuieli sau drumuri obositoare.

Astfel, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului român sunt la dispoziția compatrioților aflaţi în străinătate. La oficiile acestora, se pot solicita duplicate ale certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie sau deces) iar, în anumite state, actele oficiale străine  – inclusiv cele româneşti – sunt recunoscute doar dacă poartă însemnele unei legalizări sau supralegalizări oficiale, menționează Știri Diaspora.

În ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei de supralegalizare a actelor oficiale străine, certificatele emise de autorităţile române sunt recunoscute dacă poartă legalizarea cu apostilă( care se face în România de către prefecturile municipiilor reşedinţă de judeţ).

Situații diferite în funcție de acordurile României cu fiecare stat

În statele cu care România a încheiat acorduri de recunoaştere a actelor oficiale,  certificatele emise de autorităţile române sunt recunoscute direct, fără vreo formalitate iar în statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Haga şi nici nu au încheiat acorduri de recunoaştere a actelor cu România, actele oficiale române sunt recunoscute numai dacă sunt legalizate şi supralegalizate de autorităţile române.

Astfel, conform sursei amintite, legalizarea oricărui act oficial se face de instituţia emitentă, în timp ce supralegalizarea se face de către Ministerul Afacerilor Externe.

Ce au de făcut cetățenii români în astfel de situații

În funcție de situația cu care se confruntă sau documentele de care au nevoie, primul pas pe care trebuie să-l facă cineva este să se informeze.

Cetățenii au la dispoziției informații utile la site-urile ambasadelor şi consulatelor române din ţara în care se află. În plus, aceștia pot consulta şi autorităţile locale ale acelei ţări, pentru a afla cu exactitate care este regimul actelor oficiale româneşti.

Cum pot obține documentele solicitate

După documentarea prealabilă, urmează depunerea cererii. Ca și în țară, aceasta se face pe bază de programare.

Deţinătorii de certificate de naştere model vechi sun sfătuiți să solicite certificatul de naştere – model internaţional – de la serviciile de stare civilă unde s-a înregistrat naşterea.

De preferat – menționează Știri Diaspora – este ca cererea să fie depusă prin portalul extern al aplicației E-Consulat, la adresa https://www.econsulat.ro/  sau la sediul Secției Consulare.

De exemplu, persoanele aflate în Marea Britanie pot solicita eliberarea duplicatelor certificatelor de naştere, căsătorie sau deces prin intermediul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra completând cererea corespunzătoare cu datele necesare. Termenul de soluţionare este de aproximativ șase luni de la data depunerii cererii.

Se pot obține documente și prin procură pe numele unui mandatar desemnat

De-asemenea, duplicatele certificatelor de naştere, căsătorie sau deces se pot solicita şi prin procură. Prin aceasta, mandatarul desemnat de solicitant poate obține duplicatul respectiv direct de la primăria din localitatea unde s-a născut ori al ultimei adrese de domiciliu.

Procura pentru obținerea unui duplicat al unui certificat de stare civilă poate fi autentificată și la un notar britanic iar în această situaţie este necesară apostila Convenţiei de la Haga eliberată de Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizări. Mai multe despre aceasta piteți afla aici: https://www.gov.uk/get-document-legalised
În funcție de caz, notează sursa citată, procura poate fi tradusă la un traducător britanic autorizat și apoi apostilată  sau în Romania, la un traducător autorizat și legalizată la un notar public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`