Ești fan al caviarului? Sancțiunile impuse asupra Rusiei nu trebuie să te îngrijoreze

Ești fan al caviarului? Sancțiunile impuse asupra Rusiei nu trebuie să te îngrijoreze

Invazia Rusiei în Ucraina a influențat mai mult decât viața celor două țări. Sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană împotriva Rusiei în data de 8 aprilie au vizat importurile de băuturi spirtoase rusești, dar și a celebrului caviar. Este această decizie un generator al crizei caviarului la nivel mondial? Răspunsul pe scurt este “nu”, iar explicația este simplă: Rusia nu este cel mai mare producător de caviar din lume. Este evident că prețul caviarului va suferi modificări, însă o eventuală problemă a disponibilității sale nu ar trebui să te îngrijoreze.

Este cunoscut că mare parte din cel mai dorit caviar din Europa a provenit cândva de la sturionii beluga pescuiți din Marea Caspică de către Rusia, dar lucrurile stau altfel acum. Fermele piscicole din China, în 2018, reprezentau 84% din producția mondială de sturioni, potrivit Observatorului Pieței Europene pentru Acvacultură și Produse pescărești. În 2020, China a exportat 123 de tone de caviar, iar mai mult de o treime din această cantitate a fost destinată UE. În același an, Rusia a exportat doar o tonă de caviar.

Cum s-a ajuns aici? În urmă cu câteva decenii, China și-a propus să domine comerțul cu caviar. În 2001, China a început să importe mari cantități de ouă de sturioni vii, conform datelor păstrate de două organizații: Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii de Faună și Floră sălbatică pe cale de dispariție. Până în 2013, aceste importuri au început să scadă, ceea ce indică faptul că firmele chineze aveau suficienți sturioni pentru a-și repopula fermele piscicole.

Cel mai mare producător de caviar din lume, firma chineză Kaluga Queen, a fost înființată în 2003 și produce aproximativ 60 de tone de caviar pe an – mai mult decât a exportat Rusia în total între 2014 și 2020. Sturionii săi sunt crescuți într-un lac artificial cu apă rece, alimentat de râuri de munte, fiecare pește fiind marcat cu un număr de identificare. Kaluga Queen furnizează caviar pentru 22 de restaurante Michelin din Franța, pentru banchetul de decernare a premiilor Oscar și pentru cabinele de primă clasă ale companiilor aeriene Lufthansa și American Airlines.

Între timp, pusă în fața concurenței chineze, producția de caviar rusesc a scăzut drastic. Barajele mari și centralele electrice de-a lungul râului Volga au dus sturionii sălbatici aproape de dispariție. După ce a interzis pescuitul comercial al sturionilor, guvernul rus își administrează propriile ferme piscicole, dar acestea nu produc suficient nici măcar pentru adepții interni ai traiului înalt, darămite pentru export.

Interzicerea de către UE a importurilor de caviar rusesc are, prin urmare, un rol important doar din punct de vedere simbolic, deoarece elimină un produs prestigios asociat cândva în mod de necontestat cu țara. Totuși, lăsând la o parte acest aspect, sancțiunile au greutatea comercială brută a interzicerii mașinilor rusești sau a cluburilor de golf rusești – adică nu prea mult.

Pe lângă Uniunea Europeană, și Marea Britanie a anunțat interzicerea importului de caviar rusesc. Deși efectul pare să fie minor, măsura cimentează și mai mult dominația Chinei în ceea ce privește exporturile de caviar. Guvernul britanic a impus sancțiuni pentru peste 1400 de persoane și companii care sunt în strânsă legătură cu regimul președintelui Vladimir Putin. Ne îndoim că aceste icre nobile reprezintă cea mai mare problemă pentru Rusia.

Și România a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe importurile de caviar. Chiar dacă cele patru specii de sturion care se întâlnesc în apele românești, cega, morunul, nisetrul și păstruga sunt protejate încă din 1998, autoritățile au observat un declin îngrijorător al acestora. Din păcate, un studiu din 2014 al WWF România, arată că românii nu cunosc prea multe despre caviar sau sturioni. În sondajul de opinie desfășurat de organizație, 86% dintre români au arătat că peștii trebuie omorâți pentru a obține caviarul.

Cu alte cuvinte, România nu este un consumator major al caviarului, la fel cum nici Rusia nu este producătorul despre care se vorbea cândva.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)