Reacție virulentă a generalului Dumitru Iliescu, fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) după schimbul de replici dintre ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Într-o postare pe Facebook, Iliescu îl face „porc” pe diplomatul american și îl acuză că urmărește interese oculte.
Fostul șef al SPP și-a intitulat postarea „KLEMM, UN AMBASADOR IMPERTINENT!!!???”, precizând că acesta nu are habar ce înseamnă statul de drept și nu știe nici care sunt raporturile dintre autoritățile publice din România.
Redăm, mai jos, postarea integrală a lui Dumitru Iliescu:
„Sunt o persoana echilibrată, accept opiniile contrare, nu jignesc oamenii, mă adresez politicos și adversarilor mei. De aceea în postarea de pe Facebook, vis-a-vis de ambasadorul Klemm, l-am făcut doar impertinent, deși merita mai mult. Acum însă am constatat că este un PORC, cu șoriciul foarte gros, care își vâră râtul ca un nesimțit, în problemele noastre interne.
Tupeul acestui ambasador depășește orice închipuire. Nesimțitul, care habar nu are ce înseamnă statul de drept, nu știe care sunt raporturile între autoritățile publice în România și rolul fiecărei autorități în realizarea echilibrului puterilor în stat, modul în care interacționează și exercită controlul reciproc, vine să-i dea lecții unei persoane, care este o somitate în acest domeniu, domnului Tudorel Toader. Este același lucru ca în cazul în care un copil de grădiniță vrea să-l învețe să citească pe un profesor. Diferența este ca între un munte și un bolovan. Bolovanul semidoct Klemm își vâră râtul de fiecare dată când autoritățile române doresc să aducă modificările legislative necesare funcționării corespunzătoare a statului de drept. El susține cu înverșunare instituțiile de forță, deși observă foarte bine abuzurile pe care le fac acestea, lezarea semnificativă a drepturilor și libertăților democratice. De ce credeși că stalinistul Klemm procedează în acest mod. Pentu el structurile de forță sunt esențiale. Prin intermediul lor își realizează interesele personale dar și cele ale statului pe care îl reprezintă. Ne vorbește nouă despre corupție când la ei corupția este mai mare ca în orice țară europeană. Lupul moralist nu ne spune cum corupția, speculațiile toxice și abuzurile din sistemul financiar-bancar american au generat o criză cu consecințe deosebit de grave, în urma căreia mii de familii și-au pierdut casele, economiile, acțiunile. El își protejază companiile care ne devalizează bugetul cu sute de milioane de dolari. Ce a făcut Microsoft în Romania nu a fost corupție??? La fel și Bechtel, precum și alte companii americane. Eu iubesc animalele și îmi pare rău că am comparat porcul cu ambasadorul Klemm. Sunt convins că am fost nedrept cu porcul, care nu merită așa ceva…
Klemm trebuie să învețe că dacă vrea să fie respectat să îi respecte pe cei care l-au primit în mijlocul lor cu multă simpatie la început. Comportamentul și atitudinea lui au determinat oamenii să-l deteste. Dar aceast nor de antipatie riscă să se extindă și asupra celor pe care îi reprezintă în România. Mulți oameni au început să se întreabe care este diferența dintre SUA și ceea ce a reprezentat pentru noi URSS între anii 1944 și 1958. Nu susțin că este ceva similar, dar multe persoane, cu care am vorbit, fac comparația. Vina pentru această situație aparține doar celor de teapa lui Klemm, care fac orice pentru a provoca antipatia românilor, așa cum au făcut-o și în Germania, Franța, dar și în alte state. Trebuie să recunoaștem însă că și noi greșim. De ce oficialitățile române îl primesc de fiecare dată când solicită?? Exista proceduri bine stabilite, cine și în ce condiții primește ambasadorii. Noi de ce nu le respectăm???. Oare George Maior, ambasadorul nostru în SUA, este primit de fiecare dată când solicită și la cine solicită?? Cu siguranță nu… Atunci noi de ce procedăm altfel??? Răspunsul o să-l dau într-o postare ulterioară…
Îmi cer scuze prietenilor de pe Facebook pentru limbajul folosit, pe alocuri colorat, dar am considerat că doar așa pot pune în evidență ceea ce reprezintă Klemm pentru noi….”, a scris fostul șef SPP pe Facebook.
Reacția acestuia a venit după ce joi seară, ministrul Justiției a declarat că ambasadorul SUA nu este jurist şi nu este la curent cu felul în care funcţionează statul român. (Detalii AICI)
În replică, Hans Klemm a declarat vineri că actualele propuneri de modificare a legilor Justiției ar putea trage înapoi instituțiile judiciare românești spre un punct în care nu stăteau la fel de bine la capitolul anticorupție și stat de drept. (Detalii AICI)