Este legală „taxa Covid”, percepută de unele restaurante din România?

Publicat: 09 06. 2020, 13:47
Foto: Inquam Photos

Următorul val de relaxare va veni cel mai probabil, în românia, pe 15 iunie, în doar câteva zile. Şi va veni, probabil, la presiunea proprietarilor de hoteluri, restaurante şi mall-uri, care îşi doresc ridicarea tuturor restricţiilor. După ce au stat fără clienţi atât timp, cei care au deschis terasele restaurantelor trag cât pot să recupereze pierderile. Aşa se face că unii au mărit preţurile, însă alţii au fost mai inventivi. Proprietarii unor restaurante din România au introdus taxa COVID-19. Cu alte cuvinte, plătim să fie curat şi dezinfectat pe terase.

Restaurantele din România cer clienților ‘Taxa COVID-19’

5 lei. Atât plătesc clienţii unei terese a unui restaurant din Centrul Vechi pentru a avea parte de servicii care să fie conforme cu restricţiile şi epidemia de coronavirus. Atât ia patronul locaţiei pentru acest serviciu. Şi ca să nu fie prea multă vorbă, taxa COVID-19, căci aşa se numeşte, este trecută şi pe bonul fiscal, scrie Economica.net.

Totuşi, întrebaţi dacă această taxă COVID-19 chiar există, proprietarii restaurantului din România au dat din colţ în colţ. Dar nici nu au vrut să scoată vreun bon să îl arate să ne convingă că taxa nu apare. Dovada a apărut însăîn mediul online.

Taxa Covid-19 impusă în restaurantele din România nu are suport legal

Oricum, nu ar fi singurii care au introdus o astfel de taxă. Primii care au aplicat o astfel de măsură au fost stomatologii. Tarifele clinicilor care au tratat pacienții în această perioadă au crescut chiar şi cu câteva sute de lei din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități pe fondul epidemiei de coronavirus.

Taxa COVID-19, impusă clienților de patronii restaurantelor din România, nu are niciun suport legal

Surse din Fisc au declarat pentru sursa citată că Taxa COVID-19 impusă în restaurantele din românia aceasta nu are niciun suport legal.

“Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, spun resprezentanți ai ANAF.

De asemenea, Paul Anghel, director ANPC,a declarat pentru B1 TV că nu a primit încă nicio sezizare oficială din partea vreunui consumator nemulțumit că i s-a perceput taxa COVID-19 într-un restaurant din România.

„Aș avea următorul amendament de adus. Astăzi, în mediul virtual, a apărut o postare prin care un anumit bon, și trebuie să precizăm faptul că nu era un bon fiscal, ci era un bon de comandă, avea precizată această taxă COVID-19 de 5 lei. Am încercat să verificăm și noi dacă informația este reală. La data și ora la care noi vorbim nu există o dovadă că acel magazin, care se află cumva pe Pasajul Victoriei din București, ar percepe și încasa asemenea taxe. Din perspectiva informării consumatorului, dacă anterior așezării lui la masă și anterior comenzii pe care a dat-o, și respectivul ospătar a primit-o, a informat asupra unei taxe, deși denumirea de taxă n-are cum să existe, nefiind guvernamentală, în acest moment există o anchetă în derulare. Am avut o discuție inclusiv cu comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului București-Ilfov. Vom demara o anchetă pentru a verifica exact ce cost i-a fost impus consumatorului”, a fost reacția luiPaul Anghel, director în Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, luni seară, în direct pe B1 TV, în emisiunea realizată de Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ameninţă că starea de alertă va rămâne

Relaxarea de săptămâna viitoare este aşteptată cu sufletul la gură de proprietarii de restaurante, cafenele şi hoteluri. Toţi cer renunţarea totală la restricţii. Fără distanţare, fără număr limitat de clienţi. De partea cealaltă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru avertizează că este foarte posibil ca starea de alertă să fie prelungită prelungită. Aşa că unele dintre restricţii vor rămâne în vigoare.

Nu doar cei din domeniul ospitalităţii ar avea o problemă cu restricţiile care vor putea să continue şi după 15 iunie. Proprietarii marilor centre comerciale şi-ar dori şi ei să fie înghesuială în magazinele lor. Aceştia sunt chiar şi susţinuţi de ministrul Finanţelor. Florin Cîţu spune că e important ca mall-urile s fie deschise.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, mai taie din elan. Starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită. Deci, vor exista restricţii şi sancţiuni pentru cine nu le respectă.

De asemenea, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă avertizează că starea de normalitate nu va reveni după 15 iunie. Şi insista că trebuie să respectam in continuare distanţarea socială şi să purtăm măşti. Pandemia este acum sub control dar lucruruile oricând pot degenera, avertizează şeful DSU.