Este haos la TAROM: Nu se pot opera curse către destinații de vacanță, după ce mai mulți piloți au anunțat că sunt inapți medical / A început efectul în cascadă

Este haos la TAROM: Nu se pot opera curse către destinații de vacanță, după ce mai mulți piloți au anunțat că sunt inapți medical / A început efectul în cascadă
sursa foto: Facebook

Este haos pe Aeroportul Otopeni după ce mai multe zboruri TAROM au fost anulate pe motiv că piloții companiei sunt bolnavi și că nu ar exista piloți de rezervă.

Inițial au fost anulate duminică noaptea trei zboruri. Ulterior, luni dimineața alți nouă piloți au anunțat compania că sunt inapți pentru zbor, având probleme de sănătate, potrivit B1 TV.

În aceste condiții, sute de pasageri au rămas blocați în aeroport, după ce li s-a spus că avioanele lor nu mai decolează. Este vorba despre mai multe curse spre Cairo, Amman, Beirut și Budapesta, care au fost anulate după miezul nopții.

Jurnalistul Ștefan Etveș a explicat că surse din cadrul companiei ar fi precizat că situația de la TAROM ar fi fost cauzată de nemulțumirile salariale ale unor piloți, în contextul în care au aflat că alți colegi de-ai lor au primit majorări salariale.

„Încă de aseară am primit informații referitoare la această problemă majoră pentru că semnalele privind activitatea piloților din cadrul TAROM au început să apară în timpul nopții pentru că se pregăteau zborurile spre Beirut, Aman Cairo.

Am primit această informație că în această dimineață vor fi anulate cele trei curse TAROM. Apoi, spre dimineață, am aflat că urmează probleme la ATR-uri, referitor la tot ce înseamnă zboruri interne.

Dacă ne uităm atenți pe acea tabelă plecări-sosiri de la aeroport anulările de curse și de zboruri, mă refer la Iași, la Oradea, la Baia Mare urmează Oradea, Budapesta, spre Frankfurt, spre Amsterdam, spre Paris, spre Madrid. În jurul datei de 3 iulie a fost o întâlnire între conducerea TAROM, Consiliul de Administrație și piloți. Se revendică anumite drepturi salariale.

Conducerea TAROM le-a transmis piloților că nu are de unde să le dea niciun leu. La TAROM există mai multe sindicate și o parte dintre sindicate care au piloți înscriși în aceel sindicate au obținut majorările salariale. Sunt parte din piloți care nu au primit. Piloțiic are nu au primit majorare au aflat că ceilalți primesc indemnizația și ei nu. Se cere, pe surse, schimbarea conducerii TAROM, domnul Costin Iordache este director general al companiei. Consiliul de Administrație a fost numit pe patru ani”.

Cauzele haosului de la TAROM

Potrivit unor surse din interiorul companiei, și pilotul comandant al cursei de Baia Mare s-a declarat inapt medical, iar din lipsă de piloți a început un efect de cascadă, pentru că în cazul în care nu se realizează această cursă, altele au fost afectate.

Dacă nu se face cursa de Baia Mare nu are cum ajunge echipajul care pilotează Boeing și care ar trebui să operze, marți, charterele Baia Mare – Antalia, Târgul Mureș – Antalia – Otopeni, potrivit stiripesurse.ro.

Cauzele acestei situații sunt:

  1. Nu există piloți de rezervă, detașamentul

– Boeing are mai puțin cu 20 de piloți decât numărul minim necesar

– Airbus la fel

  1. Majoritatea pilotilor din Tarom au deja ofertele de angajare imediată la companiile concurente
  2. Consiliul de Administrație și conducerea executivă și-au bătut joc efectiv de solicitările piloților
  3. Piloții au dus greul menținerii companiei pe linia de plutire și au veniturile echivalente cu cele din anul 2007
  4. Piloții au fost și sunt forțați să încalce Codul Muncii care obligă la doar cinci zile consecutive de zbor și două libere. Piloții zboară șase și chiar șapte zile consecutive nefiind acoperiți de nimic/
  5. Condițiile de muncă și hrană sunt precare.

Ce spune compania TAROM

Compania TAROM a anunțat anularea zborurilor către și dinspre Cairo, Amman și Beirut din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor.

„În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”, fiind în imposibilitatea restabilirii planului de zbor într-un timp atât de scurt. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului.

Cursele anulate sunt:

– ROT101/2 OTOPENI -CAIRO- OTOPENI,

– ROT167/8 OTOPENI -BEYRUT- OTOPENI,

– ROT187/8 OTOPENI -AMMAN-OTOPENI.

TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.

Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, se arată în comunicatul companiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`