ESTA atrage atenția că nu există dovezi științifice că utilizarea banilor în numerar favorizează răspândirea coronavirusului

Publicat: 19 03. 2020, 17:28

Asociaţia Companiilor de Cash Management (ESTA) atrage atenția prin intermediul unui comunicat de presă că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că utilizarea banilor în numerar favorizează răspândirea coronavirusului. ESTA spune că acest lucru este confirmat şi de Organizația Mondială a Sănătății şi de Banca Centrală Europeană

„Având în vedere diferitele informări în care se afirmă că bancnotele ar putea transmite COVID-19, diferite autorități, precum Organizația Mondială a Sănătății, Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale, instituţii ştiinţifice de renume, au confirmat că nu există dovezi științifice cum că utilizarea numerarului ar favoriza răspândirea noului virus”, spune ESTA.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Fadela Chaib, a confirmat că OMS a fost „prezentată greșit” atunci când un ziar din Marea Britanie a relatat că bancnotele pot răspândi COVID-19. „OMS NU a spus că bancnotele vor transmite COVID-19 și nici nu am emis avertizări sau declarații cu privire la acest lucru ”, a declarat Chaib pentru site-ul de ştiri financiare Market Watch.

BCE și mai multe bănci centrale au contestat şi ele faptul că bancnotele ar prezenta risc de contaminare. Aceste instituții au arătat că nu există nicio dovadă că coronavirusul s-a răspândit prin bancnotele euro.

De asemenea, aceștia au reamintit că Eurosistemul efectuează periodic cercetări cu privire la impactul potenţial pe care producerea și circulația bancnotelor euro îl poate avea asupra sănătății publice, inclusiv în relația cu virușii.

Pe de altă parte, BNR recomandăefectuarea operaţiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plăţile online.

„Pentru aevita, totuşi, contactul fizic direct şi deplasările care nu sunt urgente,BNRrecomandă efectuarea operaţiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plăţile online. În această perioadă, cele mai multe instituţii financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienţilor şi a angajaţilor, asigurând în acelaşi timp continuitatea operaţională a activităţii. Aceste măsuri sunt în concordanţă cu indicaţiile autorităţilor publice de a respecta distanţarea socială şi izolarea preventivă, ţinând cont de circumstanţele actuale excepţionale.

BNRacţionează şi susţine în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice şi companiilor afectate de criză, prin modalităţi adecvate, de la caz la caz, de uşurare a ratelor la creditele în curs şi de facilitare a accesului la noi linii de finanţare.BNRpregăteşte modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudenţiale, în concordanţă cu recomandările europene şi internaţionale pentru această perioadă, urmărind, totodată, şi menţinerea în limite acceptabile a bonităţii instituţiilor financiare şi a clienţilor nebancari (companii şi populaţie)”, se arată în comunicatulBNR.